Неоперативен метод избавя от хемороиди

Неоперативен метод избавя от хемороиди

B днешно време проблемът с хемороидите е много актуален - той засяга около 30 процeнта от възрастното население. Рисковите фактори, създаващи възможност за развитие на това заболяване, са: запек, заседнал начин на живот, консумация на алкохол, бременност, физическо натоварване.

Хемороидалната болест изглежда безобидна, но трябва да се знае, че тя прогресира с времето и оплакванията се засилват.

Затова още при първите неудобства в аналната област е желателно да се потърси консултация със специалист-проктолог. За съжаление много често неудобството и срамът от интимните части и страхът да се предприемат необходимите мерки стават причина страдащите да не се лекуват, а мълчаливо да търпят болките и дискомфортът. Пациентите се обръщат към проктолог чак когато пристъпите станат интензивни и съпроводени от кръвотечение.

При хемороидите се различават 4 стадия на развитие.

Началният се характеризира с разширяване на вените в аналната област и със слабо изразено кръвотечение. Болка няма или е много слаба. Страдащите се опитват да се справят с проблема сами, като използват билкови отвари или свещички, закупени от аптеката.

В някои случаи хемороидите не търпят развитие, но често те преминават във втори стадий, при който кръвотеченията се засилват, а болките са наистина осезаеми. Всяко посещение в тоалетната предизвиква неприятни усещания. Дори и незначително физическо натоварване води до показване на хемороидите от аналната област. В този стадий те успяват сами да се върнат на предишното си място след изхождане. Домашните средства и свещичките вече не могат да помогнат и състоянието изисква неотложна лекарска помощ.

В третия стадий хемороидалните възли излизат всеки път след дефекация и се прибират само с помощ, а страдащият има чувството, че му "расте опашка". Все още е възможно пациентът да се справи с хемороидите без операция и без хоспитализация.

Но при четвъртия, последен, стадий възлите окончателно и необратимо излизат извън аналния канал, а кръвотеченията и болката стават непоносими. От този момент нататък може да помогне само хирургическа операция. Тя се извършва с упойка, а следоперативният период е болезнен и продължителен.

Съвременната медицина разполага със сериозно оръжие за бързо справяне с проблема, при това лесно и нетравматично. Преди 6 години у нас се въведе и се практикува с успех неоперативният метод за премахване на хемороиди и анални фисури. С помощта на краткотрайни безболезнени манипулации се прищипва хемороидалният възел, като по този начин се спира кръвоснабдяването към него. До 7-10 дни той изсъхва и се отделя спонтанно, обикновено по време на дефекация.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние