Видове подвижни протези за зъби

Видове подвижни протези за зъби

Подвижното протезиране е лесен, бърз и сравнително евтин метод за възстановяване на липсващи зъби.

За най-добра се смята моделно лятата протеза. Тя е частична и може да се използва, когато липсват няколко зъба, но има достатъчен брой здрави зъби, способни да носят конструкцията. Изработва се от метал и пластмаса - скелетът и куките за задържане са метални (може от благородна сплав), а видимите части и зъбите - пластмасови. Важно предимство на тази протеза е, че зъбите, върху които се закрепва, не се изпиляват. Освен това е здрава и удобна. Пациентът няма неприятното усещане, че чуждата част изпълва цялата му уста. Привикването става бързо. Протезата е почти неподвижна по време на хранене. В сравнение с другите модели тя е по-скъпа.

Чрез технологията валпласт се изработват високоеластични протези, по-известни като силиконови. Всъщност те са направени от специална смола. Издържат на голямо натоварване, огъване, усукване и на практика са нечупливи. При тях ги няма металните куки на моделно лятата протеза. Те са походящи са за възстановяване на частични или едностранни дефекти. Прилагат се най-вече при липса на малък брой зъби. Недостатък е, че задържат течности и поемат пигменти, след първата година променят миризмата и цвета си и се налага да се заменят с нови. От топла храна могат да станат нестабилни. Най-лошото е, че водят до стопяване на челюстната кост.

Моделите, изработени от термосенс, са естетични, хипоалергични, нечупливи, стабилни и предотвратяват бързото стопяване на челюстната кост. По тях могат да се правят всякакви поправки.

Плаковата протеза се изработва от полупрозрачна пластмаса с цвета на лигавицата, от прозрачна хипоалергична пластмаса или от еластична пластмаса. Този вид подвижна конструкция може да възстановява липсата на няколко зъба или на всички. Когато са запазени отделни зъби, те се използват за опора на частична протеза. В изработването и се използва и метал, което я прави стабилна. Недостатък е, че при дъвкателно натоварване се получава леко потъване. Освен това костта под плаката бавно се топи. Голямата плакова част се отразява негативно на говора и влошава вкусовата сетивност. Куките за закрепване към носещите зъби постепенно се разхлабват и се налагат поправки или нова изработка.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние