Връзката между високото кръвно и бъбречните заболявания

Връзката между високото кръвно и бъбречните заболявания

Bисокото кръвно налягане (артериалната хипертония) е глобален здравен проблем и прогнозите са, че през следващите години ситуацията ще продължи да се влошава, предупреждават специалистите. Данните сочат, че в настоящия момент милиард и половина жители на Земята са с артериална хипертония, като се очаква в следващите десетилетия броят им да продължава да се увеличава.

Всички знаем, че високото кръвно налягане е причина за инфаркти и инсулти. Но то е фактор и за бъбречни заболявания.

Населението на света застарява, а възрастта е един от основните рискови фактори както за високо кръвно налягане, така и за захарен диабет и бъбречни заболявания. Но това не означава, че от високо кръвно налягане страдат само възрастните хора. Заболяването се среща дори и при деца, макар и значително по-рядко.

Артериалната хипертония е основна причина за преждевременна смърт от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови усложнения. Високото кръвно налягане се нарича "тихият убиец", тъй като много често то не е свързано с никакви оплаквания. Някои хипертоници имат главоболие или световъртеж, но по-често тези симптоми липсват. Поради това единственият начин да разберем дали страдаме от високо кръвно налягане е то да бъде измерено.

Артериалната хипертония е една от основните причини и за развитието и прогресирането на хроничните бъбречни заболявания.

В направено проучване с намалена бъбречна функция са 16,5% от хората без захарен диабет, но с повишено кръвно налягане, докато от тези без артериална хипертония или захарен диабет бъбречната функция е намалена само при 2,7%.

Високото кръвно налягане и хроничните бъбречни заболявания са тясно свързани по различни начини. От една страна, артериалната хипертония може самостоятелно да доведе до хронично бъбречно увреждане. Това е втората по честота причина за диализно лечение след захарния диабет. От друга страна, артериалната хипертония ускорява развитието на бъбречните заболявания, предизвикани от други причини.

Самото бъбречно заболяване много често е причина за високо кръвно налягане.

Над 80% от хората с хронично бъбречно заболяване, независимо от причината му, имат артериална хипертония. В мисълта, че бъбречното заболяване и високото кръвно налягане са като кокошката и яйцето, има много истина - често не може да се каже кое е причина и кое - следствие. Поради всичко това лечението на високото кръвно налягане е изключително важно при всички форми на бъбречно заболяване.

При наличие на бъбречно заболяване, както и на захарен диабет, кръвното налягане трябва да се поддържа в стойности под 130/80.

С достигане и поддържане на желаните стойности на кръвното налягане хората с хронични бъбречни заболявания намаляват в голяма степен риска да достигнат до диализно лечение. Нещо повече - намалява се значително и рискът от сърдечен инфаркт или мозъчен удар.

Лошата вест е, че само при около 1/5 от хората с артериална хипертония лечението се провежда правилно и достатъчно настойчиво, за да се достигнат желаните стойности на кръвното налягане, при които "тихият убиец" да бъде неутрализиран. В голяма част от случаите неовладяването на хипертонията се дължи на неспазване на предписаното лечение от страна на болния човек.

Доказан фактор за повишаване на кръвното налягане и за увреждане на бъбреците е прекомерната консумация на сол.

Приемът на малко количество сол е жизненоважен за човека. Натрият, който ние набавяме от солта, има основна роля в поддържането на водно-електролитния баланс на организма. Освен това чрез натрия се осъществява провеждането на нервните импулси.

Количеството сол, чрез което се набавя необходимият за организма натрий, е около 1,5 грама дневно. За съжаление средният дневен прием на сол на съвременния човек е многократно по-висок - между 9 и 15 грама. Около една четвърт от хората приемат ежедневно над 15 грама сол.
Редовният прием на такива големи количества сол е свързан с ред отрицателни ефекти.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние