Забравянето може да издава здравословни проблеми

Дата: 2014-10-23 08:35:00, от: Здравко Здравков
Забравянето може да издава здравословни проблеми

Cлучвало ли ви се е да забравите наименованието на даден предмет, да прекъснете говоренето, защото някоя дума просто ви се губи?
В медицинската наука това състояние се нарича аномия.

Засегнатите обикновено се притесняват да не би да са болни от деменция. Какво всъщност означава забравянето и обезпокоително ли е то?

Смята се, че при епилепсия забравянето на названията на определени предмети или действия е обичайно. Това се дължи на нарушената дейност на невроните в челния отдел на мозъка. Обикновено пациентът е наясно със заболяването си и е на поддържаща терапия.

Съвсем естествено е в даден момент човек да забрави името на позната или известна личност, телефонен номер и др. Забравянето от подобен род не е признак на заболяване. Явлението е краткотрайно или епизодично и единствената му негативна страна е, че пропускът в речта се забелязва от околните. В този случай "терапията" е почивка и релакс.

Аномията може да възникне при стрес, в пристъп на паника, при психическо натоварване и истерия. Причината за този вид разстройство все още не е установена. Неврофизиолозите смятат, че пропуските в паметта могат да се дължат и на аномалии в работата на невроните в челния отдел на мозъка. Симптомът се наблюдава по-често при хора с тромбози, емболия на мозъчните съдове в тази зона и при епилептици.

Изявата на аномия не зависи от степента на образованост. Състоянието може да засегне както високоинтелигентни, така и неграмотни хора. На пръв поглед подобно забравяне наподобява нарушена памет, каквато се наблюдава при деменция (старческо слабоумие). Разликата е, че при деменция засегнатият забравя скорошни събития от живота си - какво е казал преди минути или какво е искал да направи. В по-напреднали етапи се губи паметта за отдавна отминали събития.

Деменцията не се характеризира само със загуба на паметта. Тя е съпроводена и с нарушение на ориентацията.

На болните им се случва да не знаят къде се намират в определен момент. Засегнати са и мисловните процеси: понякога пациентите не могат да смятат, да говорят, наблюдават се и други разстройства на речта. Губят се също така способностите за лична грижа - болните не поддържат хигиена, не могат да се обличат сами, безпомощни са. Отличителен белег на деменцията е промяната на характера и поведението на личността - засегнатият сякаш не е същият човек. Проявяват се нетипични качества, като тревожност, агресивност или обраното - любвеобилност. Постепенно едва забележимите пропуски на паметта стават силно изразени и налагат външна грижа.

В началото на деструктивните процеси на мозъчните клетки при деменция е възможно да се появи аномия. Това налага намесата на невролог или психиатър. Специалистът бързо ще се ориенитира за причините за забравянето -преумора, стрес или сериозна диагноза. Своевременно взетите мерки често помагат да се отстранят или отложат тези тревожни симптоми и състояния.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана