Истинската любов може да превъзмогне социалните различия

Истинската любов може да превъзмогне социалните различия

Pомантичните истории за Пепеляшка и Принца, Ромео и Жулиета, Роуз и Джак от "Титаник" са разтуптявали милиони сърца по света. Те са за трудната, но възможна любов между хора, произхождащи от различни социални среди.

Въпреки либерализацията на нравите проблемът съществува и днес. Според статистиката 83,4% от жените и мъжете създават дългогодишни връзки с партньор от същата социална класа като тях. В това няма нищо изненадващо - личностите с еднакъв произход преследват сходни цели, изразяват се по един и същи начин, движат се в еднакви кръгове. Остават обаче 16,6% според статистиката извън класическите случаи. Психолозите твърдят, че връзките на хора с различен социален произход могат да бъдат много щастливи, ако внимават да не правят типови грешки.

Уважавайте, но и се пазете от семействата си

Каквото и да правите, може да сте сигурни в едно - майките и бащите няма да одобрят партньора ви. Той и неговите родители също надали ще харесат и вас, и вашите родители. Двете семейства водят толкова различен начин на живот, че е логично мисловните им схеми да са на двата полюса. Всяка от страните е добра по своему, така че нека двойката ви да общува ту с едното семейство, ту с другото. Но се старайте да ги събирате възможно най-рядко.

Когато сте на гости у родителите на партньора си, спазвайте правилата в техния дом, без да им натрапвате тези на социалната класа, от която произхождате. Възникне ли недоразумение, го обсъдете на мига, за да не се натрупва напрежение. Най-важно е да говорите на неутрални теми, защото е огромна вероятността повечето ви виждания да се разминават.

Ако вие сте от по-високата класа, майка ви и баща ви все ще ви натякват, че сте можели да получите "нещо по-добро от живота". Ако пък сте от по-скромен произход, не е изключено да кажат, че партньорът ви е надменен и ви държи в подчинение, защото е по-богат и образован от вас. Важно е от самото начало на връзката да покажете недвусмислено, че няма да търпите подобни разговори. Щом родителите ви имат доверие, а вие сте избрали точно този човек, значи сте направили правилната преценка.

Обяснявайте всяко нещо

Един от основните проблеми при двойките от различен социален произход е, че не са с еднакво възпитание, затова се придържат към различни кодове на общуване. Вместо да спорите за щяло и нещяло, във всеки конкретен случай се въоръжавайте с аргументи и търпеливо обяснявайте защо смятате, че половинката ви трябва да постъпи по един или друг начин. След това изслушайте партньора си. Постарайте се да стигнете до компромисно решение, което в максимална степен да удовлетворява и двамата. Най-често е достатъчно да си отговорите заедно на един въпрос: "Кой вариант е по-градивен?".

Преценете какво ви сближава

Щом сте заедно, значи ви обединяват много повече неща, отколкото ви разделят. Обсъдете религиозните, политическите и социалните си виждания. Преценете какви са професионалните амбиции и на двама ви, как искате да възпитате бъдещите си деца, до каква степен и с какви приятели държите да общувате. Ще видите, че всъщност доста си приличате.

Зачитайте чуждото мнение

Никога не си позволявайте да критикувате произхода на човека, с когото сте избрали да споделите живота си. Какво очаквате да ви отвърне, когато признаете, че не харесвате родителите, братята и сестрите, приятелите му? Може самите вие по-рядко да се срещате с тях, но не бива да пречите партньорът ви да общува с хората, на които държи. Все пак внимавайте - ако по-често е с тях отколкото с вас, дали пък вече не съжалява за избора си?

Вгледайте се в личните му качества

В края на краищата вие споделяте дните си с конкретен човек, не с част от обществото. Така че преценете защо сте точно с него. Вероятно е красив, добър, верен, трудолюбив, услужлив, внимателен. Помислете колко жени и мъже от собствената ви социална среда, с които уж бихте си паснали по-добре, не притежават тези качества. Ако освен това можете да му се доверявате и да разчитате на него, значи сте на една и съща емоционална вълна и има всички изгледи да останете заедно задълго, може би завинаги.

Не ставайте сянка на избраника си

Често в двойките с неравен социален произход по-бедният и необразованият отстъпва. Отказва се от общуване с роднините и старите си приятели, започва да изпълнява прищевките на по-заможния и образования. Това е грешка. Всеки от вас е станал такъв, какъвто е, благодарение на връзките, които е изградил през годините. Затова, ако ги цените, не ги разрушавайте в името на новата любов. Постарайте се да балансирате между двете среди - тази, от която идвате, и онази на партньора си, защото и двете отразяват различни аспекти на личността ви.

Градете общо бъдеще

Няма значение какво е миналото ви, важно е какво ще се случва оттук нататък. Ако сте единодушни по отношение на дома, който искате да съградите, начините за възпитание на децата и отношенията, които искате да поддържате през годините, всичко ще бъде наред.

Приемете, че няма да се уеднаквите

Каквито и правила да спазвате, винаги ще има теми, по които ще сте на диаметрално противоположни мнения. Това обаче често се случва и при двойките от една и съща среда. Така че не е болка за умиране, стига да сте единодушни по най-важните въпроси.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние