Как да се мобилизираме, за да постигнем желанията си

Как да се мобилизираме, за да постигнем желанията си
Самопрограмиране

Още от детството ни е внушавано, че човек сам кове своето щастие, че е достатъчно само силно да желаем нещо и съдбата ще ни се усмихне. Разбира се, в живота нищо не е така просто.

Психолозите все пак твърдят, че можем да постигаме целите си чрез метода на самопрограмирането.

Илюстрация на нашето "несъзнателно" са сънищата ни - по време на сън то отделя главното от несъщественото в преживяванията ни. Но към тях не трябва да се отнасяме като към предсказания за предстоящи събития, а по-скоро като възможност да опознаем по-добре себе си.

А самопрограмирането става чрез самовнушението. Много хора използват минимално възможността сами да си повлияят. Ако се учим планомерно и продължително време да взаимодействаме със себе си, бихме могли да използваме своите вътрешни сили така, че да променяме по своя воля не само емоциите си, но дори да опазваме физическото си здраве. Пример са практикуващите йога, които умеят така добре да се концентрират и да се мобилизират, че дори острието на ножа или натрошените стъкла не ги нараняват.

Главното условие при самопрограмирането е да се установи контакт между съзнателното и несъзнателното.

А затова е нужно желание и мотивация. По-лесно ще се справят онези, които живеят в света на емоциите, чувствата, преживяванията. Докато на хората с рационален подход към живота ще им бъде малко по-трудно и за тях е препоръчително да се обърнат за целта към психолог. Защото в случая откровеният разговор със самия себе си не е достатъчен. Човекът е устроен доста сложно и промяната на характера, темперамента и навиците ни изисква усилия. А що се отнася до амбициите ни за материален просперитет, за да ги реализираме, ще трябва и да повишим специализацията си в съответната сфера, да се преквалифицираме, да учим чужди езици и т. н. Но за да се настроим за такава дейност и за да придобием увереност в успеха си, пак ще ни се наложи контакт с несъзнателното.

Ако човек се намира в ситуация, когато "няма накъде" и знае, че "това трябва да стане", той по-леко се "договаря" с несъзнателното. Лекари разказват за "чудеса в медицината" - как техни пациенти оздравели с вяра в изцелението си, въпреки че докторите им давали дни живот. Ако в автобуса някой кихне близо до вас, кажете си: "Няма да ме хване грип - аз имам силна имунна система!". Но има и случаи, когато несъзнателното само избира момента, в който да мобилизира организма ни. Например много майки споделят, че докато са бдели денонощно над своето дете, болно от инфекция, те не са се заразили.

Предлагаме ви няколко метода за самопрограмиране, които ще ви помогнат "да достигнете до своето безсъзнателно". Използвайте ги за своите цели, успехи и за да се заредите с позитивна енергия.
За успешен ден

Вечер, когато сте приключили с делата си, легнали сте в постелята и започвате да заспивате, се опитайте да "уловите" границата между будното състояние и съня. Това е моментът, в който още не спите, но и не бодърствате. Мислите ви свободно блуждаят от едно събитие от изминалия ден към друго. Ако в този миг ярко и образно си представите какво трябва да направите утре и че се справяте с това много добре, тази картина ще влезе в подсъзнанието ви и ще стане "програма" за утрешния ви ден. Внушавайте си: "Утре ще бъда спокоен и уравновесен" или "През целия ден ще бъда бодър и жизнерадостен", или "Болката ще премине и ще се чувствам прекрасно".

За привличане на енергия

Изправете се, като краката трябва да бъдат разположени на ширината на раменете. Бавно вдигнете ръце странично нагоре, като си представяте, че с шепите си черпите от вселената енергия и бодрост. Съединете ръцете над главата и ги спуснете напред, като издишвате. Представяйте си как енергията, която сте поели, ви изпълва отвътре - отгоре надолу, от върха на главата (фонтанелата) до пръстите на краката. Повторете това упражнение 8-10 пъти, като отново и отново си представяте ("виждате") как живителната енергия запълва всеки ваш орган, прониква във всяка ваша клетка, дарявайки ви със сила, здраве и топлота.

За избавяне от страха

Нарисувайте върху бял лист с цветни моливи вашите страхове, тревоги, безпокойства. Преживяванията ви може би ще представляват реални или несъществуващи човешки лица или животни, абстрактни фигури, линии и т. н. Единственият критерий за качеството на рисунката е да бъдете убедени, че на листа е "излязъл" вашият страх. Когато разберете, че сте успели да го извадите наяве, смачкайте, скъсайте и изхвърлете нарисуваното и ще почувствате, как ви олеква.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние