Кое ви пречи по пътя към успеха в работата

Дата: 2015-12-18 10:08:35, от: Здравко Здравков
Кое ви пречи по пътя към успеха в работата

Работите упорито, също като колегата по бюро. А той е далеч по-успешен. Преди да решите, че сте недооценени, потърсете причината в себе си. Може би имате вредни навици, които ви спъват по пътя към кариерното развитие.

Ако сутрин най-напред преглеждате личната си поща и всеки обед удължавате почивката си с няколко минути, кой е виновен? Възможен е и другият вариант - от пренапрягане допускате грешки, от преработване се уморявате и ставате неефективни. Вредни навици дебнат отвсякъде, най-често нехаем за тях и дори не ги осъзнаваме. Специалисти от Института по психология към Масачузетския университет препоръчват следните стъпки за преодоляване на проблемите, които ни спъват по пътя към успеха.

Уволнете вътрешния си критик. Мнозина не успяват да се справят с вредните си навици заради строга самокритика. Колкото по-бързо разберете, че идеални хора няма, толкова по-лесно ще преодолеете проблема. Но това не означава, че трябва да се отпускате. Не сте идеални, но винаги може да станете по-добри. Чувството за вина за собственото несъвършенство не трябва да ви спира в борбата с вредните привички. Направете списък на тези навици, от които трябва да се избавите. Включете всичко - от дреболиите, които забелязвате само вие, до сериозните проблеми, които ви пречат да бъдете успешни. Послушайте вътрешния си глас, който ви критикува. Това няма да е особено приятно, но чуйте всичко и допълнете списъка си.

Подгответе се за дълъг път. Спасението от вредните навици не става за ден, това е тежък труд, необходимо е време. Учените определят различна продължителност за формиране на нови навици: средно са необходими около 90 дни. Така че три месеца ще трябва здраво да се потрудите. В началото няма да ви е лесно, но след това чувството за гордост от победата ще ви мотивира да спазвате новия си режим. Поговорката "Живей за деня" интерпретирайте и превърнете в положителен ключ. Когато ви се прииска да се върнете към вредния си навик, си кажете: "Няма проблем, но ще го направя утре". Повтаряйте си го ден след ден, докато не изработите нов правилен навик.

Награждавайте се. Измислете си дребни подаръци по средата на пътя, които ще ви мотивират да продължите. Само нека да не са свързани с вредния навик, с който искате да се преборите. Например, ако се опитвате да ограничите времето в социалните мрежи, не се награждавайте с часове чатене с приятели. По-скоро си подарете екскурзия, посещение на концерт или друго разтоварващо занимание.

Заобикаляйте препъникамъните. Има определени фактори, които активизират вредните навици и негативните действия. Ако се опитвате да спрете пушенето, не ходете с колегите в пушалнята. Опитвате ли се да намалите заседяването в офиса, не бъдете доброволци и не поемайте нови задачи. Създайте си конкретен механизъм за защита от тези фактори. Например, когато шефът попита кой ще дойде на работа в събота, побързайте да обясните, че сте поели важен ангажимент. Така няма да се изкушите да се отдадете на работохолизма си. Нега мозъкът ви е готов за непредвидени ситуации, това ще ви помогне да не се предавате пред навиците си.

Внимавайте с "доброжелателите". В борбата ви с вредните навици трябва да се застраховате от лицемерни приятели. Те може да ви говорят колко мислят за вас, но с действията си непрекъснато да ви саботират. Обяснили сте им, че се стараете да намалите пилеенето на време по кафенета, а те все ви канят на поредната приятелска сбирка в обедната почивка. В резултат закъснявате, навличате си гнева на шефа, но най-важното е, че сте се провалили в опита да се избавите от вредния навик. Или казвате на приятел, че влизате в социалните мрежи само в почивните дни. Когато го направите в събота, виждате неговите съобщения във всеки от предишните дни. Дали този човек наистина ви мисли доброто? Продължете напред само с тези, които наистина искат да ви помогнат. Най-добре е да прекратите контактите си с тях веднъж завинаги. Какво ще изберете - да сте успешни или да запазите това измислено приятелство.

Потърсете помощ. Когато сте тръгнали на бой с вредните навици, добре е да имате подкрепа. Ефективността и зависи от първата реакция на човека, от когото сте я поискали. Един ще ви каже, че си внушавате за проблема, друг набързо ще изреди доводи, че така сте си добре. Но ще има и хора, които просто ще отчетат информацията, ще кажат: "Добре, с теб съм!". Продължете напред само с тях, защото те наистина искат да ви помогнат.

Не се предавайте. Всички хора от време на време допускат грешки. И на вас ще ви се случи да кривнете от правия път. Не се самобичувайте и най-вече не се отказвайте да се върнете на него. Само всекидневната работа над себе си ще ви помогне да се преборите с вредните си навици и да продължите уверено напред.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана