Кошмарите са индикатор за здравословни проблеми

Кошмарите са индикатор за здравословни проблеми

Проблеми с безсънието. Пожелайте си спокоен сън и той ще дойде

Проблеми с безсънието. Пожелайте си спокоен сън и той ще дойде

Независимо, че безсънието е едно от най-честите оплаквания, то по правило не се изследва адекватно. Обикновено се приема като неспецифичен симптом, с който съвременната психофармакология се справя бързо - сънотворни хапчета колкото щеш. ...

Рискът от шопинг-манията за децата в големия град

Рискът от шопинг-манията за децата в големия град

Броденето из магазините в моловете може да се превърне в зависимост, подобна на наркоманията. ...

Сънищата зависят от нервните импулси, които постъпват в мозъка от вътрешните органи. В здраво състояние почти всички участъци на организма "мълчат", но ако нещо в тях не е наред, те започват отчаяно да "сигнализират". В самото начало на заболяването тези сигнали са толкова слаби, че ние не ги забелязваме. Остават сънищата. Научни наблюдения са доказали, че "обикновената" простуда започва да "обажда" насън 1-2 дни преди да се прояви, сериозните заболявания като гастрит, хипертония, стенокардия - 1-2 месеца по-рано, а най-тежките - злокачествените тумори - 1-2 години преди откриването им.

Още в зачатъка на здравословния проблем можем да започнем да сънуваме "тематични" сънища, често кошмари или нелепи безсмислици. Но чрез тях учените разшифроват скрит реален болестен процес.

Сърце. Сънувате, че главата ви е затрупана с пръст или са ви ранили смъртно в сърцето. Страхът от смъртта не изчезва и след внезапното събуждане.

Бели дробове. Човек потъва, задъхва се или не може да отвори тесен прозорец. Струва му се, че върху гърдите му има тежест, от която не може да се освободи.

Нарушение на кръвообращението. Сънищата винаги са свързани с тази част на тялото, където то е нарушено. Ако в съня си газите боси в мръсотия или със скъсани обувки, проблемът е в краката.

Стомах. Налага ви се да ядете отвратителна храна. При гастрит може да видите нещо гадно, например развалена риба или гнило месо.

Кожа. Тя ви се привижда повредена, в неестествен цвят, например синя. На стената и по тавана се мяркат подутини, следи от изгоряло, петна.

Ръце и крака. Нощният "сюжет" е винаги свързан с тях. Повреденият крайник може да се сънува отделен - отсечената ръка се търкаля в мръсна кофа, кракът без тялото пропада под леда и пр.

Гръбнак. Тласкате непоносима тежест или я носите на гърба си. Чувствате триене, парене и други неприятни усещания в областта на гръбнака.

Простуда. В ледена вана сте или под студен душ, голи сте в студа. Главата или носът ви са чудовищно уголемени.

Ангина. Изтегляте от гърлото си червена лента, гълтате гвоздеи или натрошен кирпич всички нощни епизоди са свързани с гърлото.

Грип. Сънувате кавги, скандали, побоища. Или на главата ви са надянали странен калпак, опитват се да ви вържат, измъчват ви. Стремите се да се освободите, но без резултат. Усещате тъпи болки в костите, в ставите,както е в реалността при грипа.

Нервна система. При невроза няколко пъти през нощта човек се измъчва от повтарящи се сцени,коитомунавяват тъга и страх. Или чувства, че е гол, срам го е и се чуди къде и как да се скрие. При обща възбуда в сънищата се вижда тълпа, бушуващо море. Закъснявате за влак или самолет или все не успявате да направите нещо, което искате. При повишена тревожност сънищата плашат с войни, катаклизми, преследване или с предстоящи изпити.

Ако един и същи подозрителен "сюжет" се повтаря в съня ви няколко пътипрез еднанощили в продължение на седмица, той заслужава внимание и е повод да се консултирате с лекар.

Човек дебелее и от глад за любов

Човек дебелее и от глад за любов

Затлъстяването от хиперфагия представлява булимия, при която не се повръща. Днес ние консумираме огромно количество калории, които не изразходваме. По този начин се ражда една тъкан, която акумулира до безкрай под формата на енергиен запас. ...

Какво говорят сънищата

Какво говорят сънищата

Хората прекарват една трета от живота си в сън, а сънуват 6 години. Учените предполагат, че сънищата ни поддържат нашето физическо и психическо здраве. За ...

Старостта не е повод за депресия

Старостта не е повод за депресия

Тези, които не се боят от нея, успяват да се наслаждават на живота си във всичките му възрасти. ...

Хазартна зависимост - причини, следствия и проблеми

Хазартна зависимост - причини, следствия и проблеми

Проблемът за зависимостите - алкохолна, наркотична, компютърна, хазартна, сексуална и др., напоследък стана болезнено актуален. ...

Доколко е страшен страхът

Доколко е страшен страхът

Как да се научим да приемаме страхът, да се изправяме срещу него и да го побеждаваме в конкретната ситуация ...

Празниците стресират

Празниците стресират

Коледните и новогодишните празници са не само време за приятно общуване с роднини и приятели, за богато отрупани трапези и подаръци, но още и време на стрес, твърдят специалисти ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести