Медитацията като начин за възвръщане на душевното и физическото равновесие

Медитацията като начин за възвръщане на душевното и физическото равновесие
Mнозина смятат, че медитацията е нещо трудно и те не могат да медитират. Точно обратното - медитацията е най-естественото нещо на света.

Много често, без да съзнаваме дори, ние медитираме - когато наблюдаваме пламъка на огъня, когато гледаме плувката на въдицата, когато слушаме песента на птиците и вдишваме аромата на цветята. Умът е превозното средство, с което преминаваме в живота. Но в желанието си да доминира над всичко, много често той излиза извън нашия контрол. Няма да е пресилено, ако кажем, че в повечето случаи умът ни разболява. Известно е, че 90% от болестите се дължат на проблемите в тази посока. Затова спокойно можем да кажем, че въздействайки върху ума, успокоявайки го, медитацията лекува.

Според специалисти, когато медитираме, изчезват страхът от неизвестността, безпричинната тревожност, безсънието, паническите състояния, хаотичните мисли, сменящите се настроения. Тази практика засилва паметта, концентрацията, научава ни да вземаме правилните решения, изостря интуицията ни. От нея се повлияват болестта на Паркинсон, проблемите с щитовидната жлеза, с диабета, с кръвното налягане, със сърдечната дейност. Засилва се и енергийният поток в нашето тяло. Медитацията е практика, при която фокусираме ума си върху една точка, за да си починем от непрекъснатия хаос на мислите в главата ни.

Всеки медитира по свой индивидуален и уникален начин. Медитацията не се прави. Тя се случва.

Има обаче някои основи правила, които трябва да се спазват при практикуването , в която да се чувствате комфортно, да седнете (а не да легнете!) с изправен гръб, да затворите очи и да се концентрирате в дъха си, да вдишвате и издишвате дълбоко няколко минути, да се насладите на покоя вътре във вас.

Медитацията не идва лесно. Не трябва да имате големи очаквания. Каквото и да изпитате и усетите, е добре дошло. Това е вашата медитация, това е вашето възприемане на живота, което е строго индивидуално.

Известно е, че мнозина от нас все не успяват да отделят поне половин час за себе си - за няколко йогийски упражнения за възстановяване на предишните килограми, за малко музика (ако това е било хобито ни, преди да станем "страшно заети"). Може да се съчетаят и двете, ако се избере медитацията. Малко приятна музика няма да навреди, а през това време организмът ще се възстанови без особени усилия и средства.

Ето и самите практики за медитация:
За отслабване

Седнете на постелка на пода (може да опрете гръб в стената). Отпуснете се - мускулите на краката и ръцете, на цялото тяло не бива да са напрегнати. Затворете очи и визуализирайте собствения си образ. Съсредоточете вниманието си между веждите (на нивото на т. нар. трето око). Опитайте се да извикате в съзнанието си образа, който искате да постигнете. Помислете си как сте изглеждали, преди да натрупате повече килограми или да сте стресирани. Направете го с най-големи подробности - как сте облечени, каква е прическата ви, с какви обувки сте обути, какви бижута носите (или искате да носите). Вижте се в този вид до най-малкия детайл. Задръжте мисълта си върху образа поне пет минути. Правете медитацията всеки ден по едно и също време. Със сигурност тя ще привлече желания от вас образ в живота ви и скоро ще възстановите предишните си килограми, ще постигнете душевно равновесие. Ще успеете да се отървете и от съпровождащото ви непрекъснато напрежение, от стреса. А това неминуемо ще засили и имунната ви система.

За премахване на стреса и последиците от него

Отново от седнало положение си представете, че най-отгоре в главата ви започва да извира прекрасен водопад от бяла светлина. Почувствайте мека, лекуваща енергия с цялото си съзнание, усетете как тече през ума, как се стича по лицето, по брадичката, по гърлото ви. Водопадът от бяла светлина се спуска надолу в гръдната област, по раменете и по гърба. Тече по ръцете и изтича от пръстите. Просто измива цялото напрежение в тялото ви. Бялата светлина се плъзга в корема и стомаха, в таза и задните части, продължава по бедрата, в колената и прасците. Стига до глезените и се изтича през пръстите на краката, като отнема всичкото напрежение в тялото. Оставете се да бъдете облети от тази енергия, радвайте се на мекото спокойствие. Задръжте този миг, колкото можете повече. Медитацията има за цел да ви донесе вътрешно усмивка. Усмивката също лекува.

Ако към медитацията прибавите и малко здравословна храна, вие ще се почувствате пълни с енергия.

Смесете сок от 1/2 лимон (лайм), 1 портокал и 1 грейпфрут с 1 ч. чаша вода. Тази напитка ще подобри не само настроението, но ще ви зареди с антиоксиданти и ще засили имунната ви система.

Настържете малка зелка на ренде, добавете настъргана тиквичка. Прибавете сурови слънчогледови и тиквени семки, кълнове ( каквито имате), една чаена лъжица ленено семе, една чаена лъжица кориандър(за по-лесно смилане на зелето). Всичко това разбъркайте с кофичка кисело мляко и овкусете със сол,зехтин , магданоз и копър.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана