Подарете си почивка

Подарете си почивка

Без нея, без отпускане, във всяка следваща фаза от нашия живот коефициентът ни на полезно действие намалява, защото отсъства моментът на презареждане!

За всеки човек почивката е нещо различно - за едни това е да се отиде на море, желателно в 4-5-звезден хотел и аll inclusive. След това всичко е ясно - закуска, "пържене" на плажа/басейна, коктейли, обяд, спане, малко разходка, вечеря, пак коктейли, спане - и всичко това, гарнирано с любимия човек. Не е лошо, но само ако човек иска да направи точно това.

Защото други биха казали, че е много по-добре да се отиде на планина - чист въздух, красиви гледки, природосъобразен начин на живот, разходки и походи, вечери край огъня и печените мръвки, сладки приказки - и пак с любимия човек. Дотук общото е любимият човек. А изводът е, че, когато го има, и почивката е по-лесна за организиране. И когато човек е сам, могат да се случват всичките тези неща, но заедно с едно търсене на любимия човек, т. е. отпускането не е пълно.

Трети си почиват, като отидат за риба, гледат неангажиращо в една плувка, а мислите им скачат от една на друга хаотично, докато рибата не клъвне - следва мобилизиране и уловът е налице. Но пак е хубаво да споделиш вкусната риба с приятни хора, ако любимият човек не обича риболова.
Има и такива, които следват идеята, че след усилен умствен труд трябва да се съсипят физически, за да си починат. Те отиват на вилата/село, къде винаги има работа - почиват си, работейки, защото все някой трябва да прекопае лозето, нали!

Съществуват и други разбирания за това, как се прекарва добре една почивка, но ако не искаме да останем разочаровани, по-добре е да направим точно това, което ни се иска, а не това, което трябва да се направи, за да си починем добре. Нека поне в това да станем наясно - работата "трябва" да се свърши, но почивката "искам" да се случи. Така може би след време ще започнем и да работим, защото "искаме", а не защото "трябва", и ще бъдем по-малко невротични, способни да се съобразяваме със самите себе си.

Нашата организмичност функционира на основата на един естествен природен биоритъм, където се редуват фазата на напрежение и фазата на отпускане. Всеки орган, всяка клетка от тялото ни следва този биоритъм. Всеки мускул спазва този принцип, като се редуват работа с отпускане. Ако един мускул не се отпусне докрай, той не успява да включи след това в работната си фаза неотпуснатата част. По този начин постепенно неизползваната част от мускула атрофира. Това касае всяка клетка в организмичността на човека и така бавно, но уверено съвременният човек "атрофира". Ето защо все по-често се чуват диагнозите "хро- нична умора" или "невроза на изчерпването". Без отпускане, без почивка, във всяка следваща фаза от живота ни "коефициентът ни на полезно действие" намалява, защото отсъства моментът на "презареждане".

Всеки един от нас има своя начин за отпускане и почивка, проблемът е да си го позволим. Да си позволим да направим нещо, което е напълно естествено - да намерим време за себе си и да попитаме телата и душите си какво искат, от какво се нуждаят. Но и да се вслушаме в техния отговор, без да го преработваме с "трябва" или с "не мога да си го позволя".

 

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние