Професионално щастие по датски

Професионално щастие по датски

Дания заема трето място в класацията на 10-те най-щастливи страни в света. Първа е Коста Рика, надарена с чуден климат и невероятни природни забележителности. Втора - Норвегия с шеметно високия си жизнен стандарт. Тайната на датчаните е друга - те по-добре от всички успяват да съчетават професионалните и личните си дела. Българите само биха могли да се поучат от северния народ. Ако успеете да приложите поне някой от тези принципи в нашите условия, и вие ще почувствате по-голямо удовлетворение на работното място.

Екипен дух. За разлика от повечето европейци и американци, датчаните не държат особено на личните си успехи и слава. Предпочитат да споделят постиженията си с хората, с които всекидневно прекарват рамо до рамо по 8 часа в офиса. Подобно поведение се насърчава от най-ранна възраст в семейството и в училище. При тях не се култивира елит. Стремежът не е да блеснат само няколко човека, а всеки да осъзнае, че има място и функция в обществото. Ръководителите в страната са възпитани в същия колективистичен дух. Вместо да дават заповеди, те насърчават всеки отделен член на екипа, стремейки се същевременно да подпомогнат напасването в колектива.

И вие бихте се почувствали по-щастливи в работата, ако по-често взаимодействате с колегите си и не страните от шефа.

Самостоятелност. Този принцип не противоречи на предишния. Датчаните обожават да се захващат с рисковани проекти, които движат самостоятелно. Така, в случай на провал, спестяват главоболия на съекипниците си. Но ако идеите им се увенчаят с успех, не пропускат да го отпразнуват с целия колектив. Направете същото.

Скромност. Няма защо да си внушавате, че сте по-добри от останалите и да се опитвате да им натрапвате вижданията си, обясняват психолозите. Скромността краси датчаните и на работното място. Основният им стремеж не е да се харесат на шефа, да се издигнат или да получат повишение на заплатата. Те се вписват в един базов психологически принцип - понеже нямат големи очаквания, са доволни почти през цялото време. А случи ли се наистина да им предложат по-висок пост или премия, щастието им става двойно.

Затова и вие се стремете да давате най-доброто от себе си, без да очаквате твърде много в замяна.

Добронамереност. Представителите на северния народ всяка сутрин поздравяват колегите си с широка усмивка, разменят по няколко думи с тях, редовно пият заедно кафе и излизат през уикендите. И вие може да станете по-общителни.

Личният живот не е на втори план. В Дания фирмите правят всичко възможно, за да се чувстват служителите им по-щастливи. Предлагат гъвкаво работно време, възможности за работа от къщи, редовни отпуски. Случи ли се детето на някой служител да се разболее, родителят може да остане един ден у дома без да си взима болничен. Никой обаче не злоупотребява с това, защото хората осъзнават до какви привилегии са се сдобили благодарение на честността си.

Ето защо 85% от датчаните заявяват, че са доволни от условията си на труд, а 65% са удовлетворени от равновесието, което успяват да постигнат между личния и професионалния си живот. За да се доближите до същото в нашите условия, си потърсете работа с гъвкаво работно време или поне се постарайте да свършвате всичко в рамките на работния ден, за да не си взимате "домашно".

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние