Противоположностите наистина се привличат

Противоположностите наистина се привличат

Обърнете внимание на чувствата и настроението си

Обърнете внимание на чувствата и настроението си

Много често ние не отделяме достатъчно внимание на нашите чувства, смятайки ги за нещо незначително ...

Дишайте дълбоко при паническа атака

Дишайте дълбоко при паническа атака

Състоянието не води до тежки последствия, но при повишена тревожност потърсете психиатър ...

"Kоито си приличат, се привличат" и "Противоположностите се привличат" са двете най-често срещани поговорки, свързани с любовта. Коя от тях обаче е вярната?

От една страна хората, които имат сходни убеждения и интереси, са създадени един за друг. От друга обаче изтъква, че колкото и да са различни мъжът и жената, с повечко усилия те винаги биха могли да намерят пресечна точка помежду си, а и така са си по-интересни.

Най-напред нека да изясним защо хора, които привидно не биха могли да имат нищо общо помежду си, се влюбват един в друг. Според антрополозите жените предпочитат мъже, чиято имунна система е възможно най-различна от тяхната собствена. По този начин се намалява вероятността родителите да предадат на децата си някои наследствени заболявания.

Бунтарството също стои в основата на подобни връзки. Обикновено младите хора, за да се противопоставят на родителите си, се впускат в авантюри с личности, които не биха могли да срещнат в обичайната си среда. Правят го не само от желание да предизвикат скандал, но и от любопитство и стремеж да натрупат възможно най-разнообразен жизнен опит.

Подобни съюзи възникват и от копнежа да разширите хоризонтите си. Противоположният партньор осигурява съвсем различна гледна точка върху нещата. Спорейки по разнообразни въпроси, може да разглеждате всяка ситуация от неочаквани за вас ъгли и заедно да стигате до най-верните изводи.

За личностите, постигнали слава, богатство и пари, е по-лесно да живеят с тих, скромен и неамбициозен човек, отколкото със свой конкурент. Затова толкова често се срещат двойки, съставени от успешен бизнесмен и домакиня или посветена на артистичната си професия или кариерата си жена и мъж, който няма против да живее в нейната сянка.

Да се обречете на своята противоположност е също начин да допълните личността си. Единият партньор притежава определени умения, другият - съвсем различни. Така не съществува опасност двамата да си пречат във всекидневните дела. За сметка на това винаги си помагат.

Такъв съюз предпочитат и личностите, които все още търсят себе си. Те притежават безброй лица и всеки следващ партньор изважда на показ някое от тях. Ето защо нерядко купонджии, които доскоро са споделяли живота си с любители на нощния живот, внезапно се превръщат в улегнали къщовници, когато срещнат почитател/ка на домашния уют.

В началото на връзката различията я правят по-загадъчна и вълнуваща. С развитието и обаче е възможно вечните спорове да ви изнервят. За да не се случва това, най-напред помислете кои са най-съществените несъвпадения на характерите във вашата двойка. След това направете така, че поне донякъде да ги туширате.

Психолози смятат, че най-често срещаните съюзи между противоположности са пет.

Екстроверт + интроверт. Единият обожава шумните компании, споделя всяко свое преживяване в социалните мрежи, с лекота завързва нови контакти. Другият предпочита усамотението и тишината, а приятелите му се броят на пръстите на едната ръка. Опасността при тази двойка е интровертът да попадне напълно във властта на своята харизматична половинка и да се откаже от всякакви инициатива. Доброто решение е да редувате дейностите - затвореният партньор понякога трябва да ходи по купони, отвореният пък ще зарадва половинката си, ако от време на време се съгласява да си останат у дома само двамата.

Щедър + стиснат. Мъжът и жената се разбират чудесно, защото се допълват. В мига, когато единият започне да разхищава твърде много пари, другият му дръпва юздата. Щом скъперникът се затвори прекомерно в себе си, щедрият го изважда от летаргията, демонстрирайки чувство за разточителство. За да запазите връзката си, е добре предварително да си направите семеен бюджет и да се разберете как ще разпределяте разходите. Нека по-стиснатият да отговаря за пазаруването и плащането на режийните, защото винаги ще пести. По-щедрият може да се заеме с почивките и ходенията по ресторанти с приятели, защото повече разбира от житейски удоволствия. Не бива обаче да надскача бюджета, който двамата са определили заедно.

Оптимист + песимист. Начинът, по който гледаме на света, зависи от възпитанието, което са ни дали родителите. Хората имат само два варианта на действие. Едните стават идентични с майките и бащите си, другите им се противопоставят и залагат на противоположния светоглед. Двойка от човек, който винаги гледа положително на нещата, и партньор, който се страхува от всичко, може да функционира чудесно. Докато единият предпазва любимия си от всякакви беди и го сваля на земята, другият прави живота на половинката си по-ведър и постоянно кипи от оригинални идеи. За да не спорите постоянно, се постарайте да се придържате към ре-алистичната златна среда.

Подреден + разхвърлян. Единият държи на безупречния ред, другият пръска вещите си из целия апартамент. Единият иска да планира всичко предварително, другият живее ден за ден и няма ясна визия за бъдещето. За да постигнете хармония в подобна двойка, имате два варианта. Първият е подреденият човек да поеме върху себе си цялата домакинска работа и изготвянето на семейните планове, но без постоянно да го натяква на другия. Вторият, по-лесният, е да приемете другия такъв, какъвто е. Напомняйте му, че не може само да разхвърля, но не се фиксирайте върху този негов недостатък и не го превръщайте в драма. По-добре се фокусирайте върху качествата, които притежава.

Доминиращ + доминиран. Нормално е във всяка двойка единият партньор да е водещ, а другият - по-отстъпчив. Не бива обаче по-слабохарактерният да изпада в пълна емоционална зависимост от другия, започвайки да изпълнява всичките му прищевки. За да не се случва това, всеки от вас трябва да има собствени хобита, приятели, професионални интереси, така че и доминираният да може да запази известна самостоятелност. Не забравяйте, че сте се събрали именно защото не си приличате, така че продължете да култивирате различията си и през годините.

Как тийнейджъра да привлече щастието

Как тийнейджъра да привлече щастието

На всеки тийнейджър е омръзнало близки да повтарят, че се намира в най-хубавите години. ...

Екстроверт или интроверт, кой ще е по-успелият в работата

Екстроверт или интроверт, кой ще е по-успелият в работата

Типът личност предсказва професионалния път, доходите, удовлетвореността от работата ...

Професионално щастие по датски

Професионално щастие по датски

Датчаните по-добре от всички успяват да съчетават професионалните и личните си дела. ...

За да оцелее, любовта изкачва 7 стъпала

За да оцелее, любовта изкачва 7 стъпала

Как да преживеете критичните етапи, без да съсипете връзката си ...

Истинската любов може да превъзмогне социалните различия

Истинската любов може да превъзмогне социалните различия

За да запазите чувствата си, дръжте роднините си настрана и преследвайте общи планове ...

Защо момчето не признава за своята приятелка

Защо момчето не признава за своята приятелка

Мъжете трудно се обвързват, още повече, когато са млади. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести