Противоположностите наистина се привличат

Противоположностите наистина се привличат

"Kоито си приличат, се привличат" и "Противоположностите се привличат" са двете най-често срещани поговорки, свързани с любовта. Коя от тях обаче е вярната?

От една страна хората, които имат сходни убеждения и интереси, са създадени един за друг. От друга обаче изтъква, че колкото и да са различни мъжът и жената, с повечко усилия те винаги биха могли да намерят пресечна точка помежду си, а и така са си по-интересни.

Най-напред нека да изясним защо хора, които привидно не биха могли да имат нищо общо помежду си, се влюбват един в друг. Според антрополозите жените предпочитат мъже, чиято имунна система е възможно най-различна от тяхната собствена. По този начин се намалява вероятността родителите да предадат на децата си някои наследствени заболявания.

Бунтарството също стои в основата на подобни връзки. Обикновено младите хора, за да се противопоставят на родителите си, се впускат в авантюри с личности, които не биха могли да срещнат в обичайната си среда. Правят го не само от желание да предизвикат скандал, но и от любопитство и стремеж да натрупат възможно най-разнообразен жизнен опит.

Подобни съюзи възникват и от копнежа да разширите хоризонтите си. Противоположният партньор осигурява съвсем различна гледна точка върху нещата. Спорейки по разнообразни въпроси, може да разглеждате всяка ситуация от неочаквани за вас ъгли и заедно да стигате до най-верните изводи.

За личностите, постигнали слава, богатство и пари, е по-лесно да живеят с тих, скромен и неамбициозен човек, отколкото със свой конкурент. Затова толкова често се срещат двойки, съставени от успешен бизнесмен и домакиня или посветена на артистичната си професия или кариерата си жена и мъж, който няма против да живее в нейната сянка.

Да се обречете на своята противоположност е също начин да допълните личността си. Единият партньор притежава определени умения, другият - съвсем различни. Така не съществува опасност двамата да си пречат във всекидневните дела. За сметка на това винаги си помагат.

Такъв съюз предпочитат и личностите, които все още търсят себе си. Те притежават безброй лица и всеки следващ партньор изважда на показ някое от тях. Ето защо нерядко купонджии, които доскоро са споделяли живота си с любители на нощния живот, внезапно се превръщат в улегнали къщовници, когато срещнат почитател/ка на домашния уют.

В началото на връзката различията я правят по-загадъчна и вълнуваща. С развитието и обаче е възможно вечните спорове да ви изнервят. За да не се случва това, най-напред помислете кои са най-съществените несъвпадения на характерите във вашата двойка. След това направете така, че поне донякъде да ги туширате.

Психолози смятат, че най-често срещаните съюзи между противоположности са пет.

Екстроверт + интроверт. Единият обожава шумните компании, споделя всяко свое преживяване в социалните мрежи, с лекота завързва нови контакти. Другият предпочита усамотението и тишината, а приятелите му се броят на пръстите на едната ръка. Опасността при тази двойка е интровертът да попадне напълно във властта на своята харизматична половинка и да се откаже от всякакви инициатива. Доброто решение е да редувате дейностите - затвореният партньор понякога трябва да ходи по купони, отвореният пък ще зарадва половинката си, ако от време на време се съгласява да си останат у дома само двамата.

Щедър + стиснат. Мъжът и жената се разбират чудесно, защото се допълват. В мига, когато единият започне да разхищава твърде много пари, другият му дръпва юздата. Щом скъперникът се затвори прекомерно в себе си, щедрият го изважда от летаргията, демонстрирайки чувство за разточителство. За да запазите връзката си, е добре предварително да си направите семеен бюджет и да се разберете как ще разпределяте разходите. Нека по-стиснатият да отговаря за пазаруването и плащането на режийните, защото винаги ще пести. По-щедрият може да се заеме с почивките и ходенията по ресторанти с приятели, защото повече разбира от житейски удоволствия. Не бива обаче да надскача бюджета, който двамата са определили заедно.

Оптимист + песимист. Начинът, по който гледаме на света, зависи от възпитанието, което са ни дали родителите. Хората имат само два варианта на действие. Едните стават идентични с майките и бащите си, другите им се противопоставят и залагат на противоположния светоглед. Двойка от човек, който винаги гледа положително на нещата, и партньор, който се страхува от всичко, може да функционира чудесно. Докато единият предпазва любимия си от всякакви беди и го сваля на земята, другият прави живота на половинката си по-ведър и постоянно кипи от оригинални идеи. За да не спорите постоянно, се постарайте да се придържате към ре-алистичната златна среда.

Подреден + разхвърлян. Единият държи на безупречния ред, другият пръска вещите си из целия апартамент. Единият иска да планира всичко предварително, другият живее ден за ден и няма ясна визия за бъдещето. За да постигнете хармония в подобна двойка, имате два варианта. Първият е подреденият човек да поеме върху себе си цялата домакинска работа и изготвянето на семейните планове, но без постоянно да го натяква на другия. Вторият, по-лесният, е да приемете другия такъв, какъвто е. Напомняйте му, че не може само да разхвърля, но не се фиксирайте върху този негов недостатък и не го превръщайте в драма. По-добре се фокусирайте върху качествата, които притежава.

Доминиращ + доминиран. Нормално е във всяка двойка единият партньор да е водещ, а другият - по-отстъпчив. Не бива обаче по-слабохарактерният да изпада в пълна емоционална зависимост от другия, започвайки да изпълнява всичките му прищевки. За да не се случва това, всеки от вас трябва да има собствени хобита, приятели, професионални интереси, така че и доминираният да може да запази известна самостоятелност. Не забравяйте, че сте се събрали именно защото не си приличате, така че продължете да култивирате различията си и през годините.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана