Времето наистина лекува мъката

Времето наистина лекува мъката

"Омъжих се за 28-годишен мъж, а аз съм на 18. Една седмица след това разбрах, че е наркоман, но вече беше късно, защото забременях от него. След това той почина от свръхдоза. Отчаяна съм! Сега не знам какво да правя с детето" 

Здравей, мило момиче! Съжалявам за случилото се, но дано не чакаш аз да ти кажа как да постъпиш! Ако не си се консултирала относно бременността си, направи го възможно най-бързо. Поговори и с родителите си. Сигурен съм, че ако решиш да задържиш детето си, с тяхна помощ би могла да се справиш доста по-лесно. Можеш да решиш и да прекъснеш бременността си. Ти си само на 18 години и независимо от трудностите в момента би могла да продължиш напред.

Но за да се случи едно от тези две неща, е необходимо да се отърсиш колкото се може по-бързо от отчаянието и мислите, свързани с него. Знам, че ти е много трудно сега - загубила си човека, когото обичаш, с когото си правила планове за бъдещето. Независимо че ние, хората, сме различни, реагираме "стереотипно" при загубата на близък човек.

В първия момент не сме в състояние да приемем реалността и си казваме: "Това не може да бъде!". След това ни обзема много висока тревожност за бъдещия ни живот: "Какво ще правя оттук нататък!". Постепенно идва депресивността, която насочва мислите ни към  смисъла в живота и се питаме: "Защо точно на мен се случи това!". Ако успеем да се справим с тези няколко етапа, идва ред на повишената активност, която задължително води след себе си реадаптирането към реалността.

За това е необходимо време правилно старите хора казват, че времето лекува всичко. Съзнавам, че може да ти звуча доста суховато, но просто не знам какво друго да ти кажа. Имам чувството, че можеш да се справиш и затова си позволявам тези редове. Ние, хората, сме "полярни" същества - имаме раждане и смърт, по същия начин,  както съществуват ден и нощ. Едното без другото не може, но когато преждевременно прекъсне един живот, цялата тази философия отива по дяволите. На нейно място идват болката, мъката, тъгата. Може да ти звучи парадоксално, но тези чувства ни правят живи, дават ни възможност отново да потърсим реалността в живота и неусетно в него настъпва "нов ден", след "дълга нощ".

В началото доста плахо, но постепенно става все "по-ясно и осезаемо" - най-напред идва усмивката, после приятното чувство на удовлетвореност от нещо свършено, а след време ирадостта от едно ново познанство и т.н. Всичко това може да се случи и с теб, но е необходимо да си го позволиш. Вярвам, че ще се справиш!

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние