Жените и мъжете в брака и техните отношенията

Жените и мъжете в брака и техните отношенията

След като провежда дългогодишни изследвания с 1500 семейства, професори от Лозанския университет определят 6 основни типа любовни двойки.

Две души в едно

Споделяте еднакви убеждения, преследвате идентични цели, много рядко спорите. Толкова сте съсредоточени върху общуването един с друг, че почти не поддържате връзки с други хора.
В подобен съюз съществува опасност да допуснете типови грешки. Първата е, че заради откъснатостта си от външния свят рядко има с какво да обогатите разговорите си, все се въртите около едни и същи теми. Втората е, че понеже мислите като един, не успявате да анализирате проблемите от различни гледни точки, а това прави разрешаването им по-трудно. Третата е, че доброволно сте станали взаимозависими и не умеете да вършите почти нищо самостоятелно.

Решението и в трите случая е до известна степен всеки от вас да си върне свободата, с която е разполагал преди да се срещнете. Не бива да забравяте, че любовта е съюз между две сходни, но различни души. Нека периодично всеки от вас да общува със свои, а не с общи приятели, да си намери хоби, да посвещава повече време на професионалните си интереси. Това ще обогати връзката ви, защото ще имате повече теми за разговор и ще спрете да живеете в изолация.

Най-добри приятели

Става дума за съюз между хора, които споделят всичко един с друг, взаимно се подкрепят, буквално си четат мислите. За разлика от предишния тип семейство, те обожават общуването с външния свят и се стремят към успех в обществото. Често при тях се наблюдава разделяне на мъжки и женски роли, а споровете са рядкост не защото потискат конфликтите, а понеже мненията им съвпадат по почти всички теми.
Проблемът при такова семейство е, че понякога мъжът и жената забравят, че са любовници. Прекарват повече време с общата компания, отколкото един с друг. Занимават се предимно с децата и останалите си роднини, а не с личните си дела. Спасението е поне няколко дни в седмицата да не излизате с приятели, за да може да се посветите един на друг.

Стабилна крепост

Това е най-традиционният тип двойка. В него мъжът и жената играят строго определени роли, които не биха си разменили за нищо на света. Той осигурява материалния комфорт на семейството, тя се грижи за възпитанието на децата и домашния уют. Когато трябва да се вземат важни решения, двамата дълго обсъждат всички "за" и "против", преди да стигнат до взаимоприемливо решение. Дори да не са съгласни по даден въпрос, всячески се стремят да избягват конфликтите, защото ги смятат за недопустими. Мнението на роднините им е от голямо значение за тях, затова винаги спазват благоприличие.

Най-голямата опасност, която застрашава подобна двойка, е партньорите да не се поддадат на рутината. Тъй като всеки играе строго фиксирана роля, почти няма място за изненади.
Ще пропъдите скуката, ако по-често оставате само двамата, без децата. Не забравяйте, че сте преди всичко влюбени мъж и жена, чак след това - мама и татко. Впрочем избягвайте да се наричате така - подобни обръщения определено убиват либидото. Старайте се по-често да общувате и с други хора, това ще ви разнообрази. Не се притеснявайте от време на време да се карате. Така ще изпуснете "парата" и ще разрешите належащите проблеми. Иначе има опасност напрежението да се натрупа и рано или късно то да избухне като в тенджера под налягане.

Паралелни светове

Всеки от партньорите живее в собствен ритъм, зает със занимания, които вълнуват само него. Има отделна компания, професията му няма нищо общо с тази на любимия му, нерядко двамата се разминават във времето, защото доста пътуват. Случва се дори да живеят в различни градове или държави заради служебните си ангажименти.

Ако вашият случай е такъв, помислете дали наистина това е семейството, за което сте мечтали. Тъй като по всяка вероятност не е така, седнете и поговорете на четири очи. Нормално е в една двойка партньорите да прекарват поне една трета от времето си заедно, така че се уговорете какво ще правите през уикендите, отпуските, вечерите у дома, ако изобщо живеете заедно. Щом още нямате деца, е време да помислите за увеличаване и сплотяване на семейството. В случай че не можете да сложите край на женските партита или на излизанията по мъжки, явно нещо сериозно куца в съюза ви и е време да се замислите дали той изобщо има бъдеще.

Неразделни индивидуалисти

Също като предишния тип двойка, и този е съставен от личности с различни интереси, приятели и професии. Има обаче една съществена разлика - мъжът и жената обожават да общуват един с друг. Обсъждат заедно всеки въпрос, често спорят ожесточено, но в края на краищата стигат до компромисни решения. С еднакъв успех могат да прекарват времето си заедно или поотделно, имат много приятели - и общи, и лични.
В повечето случаи подобни семейства функционират прекрасно. Единствената опасност е някой от партньорите да не сбърка степента на свободата и да постави личните си интереси над тези на двойката. Ще забележите, че нещо не е наред, ако внезапно спрете да спорите. Това би означавало, че ви е обзело безразличие към партньора. Може да подобрите нещата, като прекарвате заедно поне половината от свободното си време. В противен случай има опасност с годините интересите ви все повече да се раздалечават, докато един ден се събудите до почти непознат човек.

Като родител и дете

Откакто свят светува, винаги е имало двойки със сериозна разлика във възрастта. Но докато в миналото е било прието мъжът да е по-възрастният, през последните години тенденцията се обръща и все повече зрели жени съжителстват с по-млади от тях мъже. Връзката с по-възрастен партньор създава сигурност, обясняват психолозите. Човекът с голям опит, осъществил сам повечето си мечти, живее тук, сега и се радва на мига. Това носи успокоение на партньора му, за разлика от съюза с млад човек, който непрекъснато гради планове за бъдещето и понякога може да бъде доста натоварващ с очакванията и претенциите си. Освен това по-възрастният е по-грижовен, по-търпелив, не е обсебен от външността си и предизвиква по-малко ревност. Той вече има пораснали деца или изобщо не желае да се сдобива с поколение, което е идеално за незрелия му партньор, който се нуждае от много грижи и без угризения иззема ролята на липсващото дете.

За да просъществува подобна двойка е желателно мъжът и жената да си създадат обща компания, която да включва хора на различни възрасти. С по-младите могат да ходят по купони и да пътуват. С по-възрастните да водят задълбочени разговори, да посещават арт събития, да развиват бизнес. Партньорите ще се разбират чудесно, стига по-зрелият да не занемарява здравето и външността си, а по-младият да задълбочи знанията си в различни области, за да може да догони поне на теория човека с повечето опит.

При всички положения по-младият не бива да позволява на по-възрастния да се превръща в негов наставник или в заместник на родителите му. Иначе се нарушава основното правило в любовта - че тя е доброволна връзка между сродни и равнопоставени души.

Ето няколко кратки съвета - Ако не можете един без друг, се опитвайте поне от време на време да общувате с външни хора.
А ако през работните дни се налага да живеете на две скорости, прекарвайте поне уикендите заедно.

 

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана