10 правила на щастливите двойки

10 правила на щастливите двойки

Гледането на телевизия намалява самотата

Гледането на телевизия намалява самотата

Четири изследвания на учени от университета на Бъфало и университета "Маями" в Охайо доказаха, че гледането на телевизия може да намали чувството за самота и отхвърляне. ...

Автомобилът убива сeкса

Автомобилът убива сeкса

В мегаполисите мъжете с лични МПС понякога прекарват часове в тях. През това време те вдишват токсичните изгорели газове, което причинява нарушения в обмяната и според експертите в крайна сметка води до понижаване ...

Няма как да не ти се стопли душата, когато видиш възрастна двойка, грижовно вплела ръцете си една в друга. Те едва ли са били подминати от бурите на живота, но някак си са успели да съхранят отношенията си и да запазят привързаността и грижовността един към друг.

Защо сега разводите са повече от браковете и все по-рядко се случва любовта да остане до гроб? Каква е тайната формула на любовта?

Известна американска психоложка, която има дългогодишен опит в семейното консултиране, определя 10-те най-важни навика на щастливата двойка. Повечето от тях забързаният ни технологичен делник е изпратил в забвение и заклеймил като старомодни. А според специалистите точно те са разковничето за сбъдване на мечтата за трайна и успешна връзка.

Съхранение на общите интереси и откриване на нови, любопитни и за двамата.

Общите интереси - това е, което свързва хората един с друг и ги задържа заедно в продължение на много години. Като продължават да делят общите си интереси и като култивират нови, те прекарват повече време заедно, наслаждават се на общуването един с друг. Не е нужно да се напъвате да измислите кой знае какво. Споделеното време може да се сведе до такива прости неща като гледане на филм заедно. Когато седите пред телевизора един до друг, завити под едно одеяло, пълните касичката с безценна инвестиция в общото ви бъдеще.

Много съвременни двойки обаче забравят какви са интересите, които са ги сближили в началото на връзката, и са прекалено заети, за да измислят нови. Когато живеете като двама индивидуалисти, не смятате за нужно да отделите време за общите ви развлечения и занимания, а всеки е увлечен в нещо свое, това може да се окаже фатално за дългосрочните ви отношения.

Заедно си лягат всяка вечер.

Повечето щастливи двойки казват, че лягането вечер по едно и също време е много важно за поддържане на любовта. Според психоложката всяка двойка си създава свое "свещено време" и то е свързано със спалнята. Това е моментът, в който партньорите могат да посветят един на друг съкровени минути, пълни с любов и ласки. Психоложката твърди, че няма нищо страшно, ако партньорите след това се върнат към нещо свое. Главното е да си създадат някакъв ритуал, чрез който двамата заедно да изпращат отминаващия ден.

Много двойки живеят по различни графици и не придават значение на това кой кога си ляга да спи. Вместо да седите в дневната пред мигащия екран, докато вашият партньор е в леглото, тръгнете след него към спалнята. Интересното телевизионно предаване може да догледате след това заедно, прегърнати под одеялото.

Никога не си лягат да спят раздразнени.

Щастливите двойки с дълга връзка казват, че за тях това е принципно правило. Интервютата, които психоложката е провела със съпрузи, чийто брак е продължил от 50 до 60 години, споделят, че според тях най-мъдрото решение в живота им е да приключват с неизяснените проблеми помежду си в същия ден, а не да отлагат за утре.

Когато отивате да спите, преизпълнени със злоба и яд към партньора, вие складирате неизяснените си отношения, трупате и преувеличавате. Изпитваното в такива случаи чувство ви владее далече след пределите на един неприятен вечерен разговор.

Преди да се отправите към леглото, осъзнайте, че вашите отношения не се свеждат само до този конкретен сблъсък и дайте на партньора си да разбере, че въпреки всичко вие го обичате. Днес твърде много двойки игнорират това основополагащо правило. Ако лягането с яд се превърне в навик, ще нанесе непоправими щети на отношенията ви.

Прегръщат се и се целуват в началото и в края на всеки ден.

Щастливите двойки признават, че за тях е правило да проявяват нежност един към друг всеки ден. Според психолозите прегръдката е в състояние да провокира позитивни чувства и дори подобрява здравето. Когато се прегръщаме, се активизира отделянето на хормона окситоцин, който отговаря за чувството за привързаност, близост, доверие и интимност.

Днешните двойки често пренебрегват проявата на близост, смятат я за демоде и дори за срамна. Колкото по-бързо се освободят от тези неверни представи, толкова по-щастливи ще бъдат.

Доверяват се на партньора си.

Двойки, при които има взаимно доверие, много по-рядко са изложени на опасност от конфликти. Доверието е основата, върху която се строят здрави отношения, допълва тя.

Ако сте сигурни в своя партньор и му вярвате безрезервно, това ви гарантира, че ще преодолеете неизбежните трудности, с които ще се сблъскате в годините занапред. Днес обаче съмнението и недоверието са в основата на отношенията на много и много двойки, доказва високият процент на разделите. В крайна сметка това създава атмосфера на излишна тревожност, а при такива условия всяка връзка ще зацикли и няма да може да се развие и укрепне.

Те благодарят, вместо постоянно да се извиняват.
Щастливите двойки се концентрират върху положителните моменти от взаимоотношенията си, вместо да зациклят на отрицателните. Когато вие пренасочите фокуса си и благодарите на партньора си за неговото търпение, вместо да се извинявате непрекъснато за създадения от вас проблем, вие самите ще нивелирате значението на своята грешка. Ще я осъзнаете, ще я премислите и няма да я допускате занапред.

Обратно на това, днешните двойки все по-често се концентрират на недостатъците - своите и на партньора. Забравят, че няма съвършени хора. Преди всичко трябва да се обичате един друг, а любовта не пресмята недостатъците. Вместо да се извинявате непрекъснато, акцентирайте вниманието си на това, че партньорът ви приема такива, каквито сте.

Отбелязват успехите на другия.

Хората, изградили щастлива и дълготрайна връзка, се гордеят със своя партньор и отбелязват по принцип дори най-незначителните негови постижения. Щом е важно за него, значи е важно и за тях. Всеки от нас има свои лични цели, по пътя към тях партньорите се подкрепят един друг, интересуват се от успехите си и се вдъхновяват от постиженията на другия.

Не се поддавайте на инерцията, повлякла много от днешните двойки. Не си позволявайте да забравяте, че трябва да сте отбор, ако искате да сте щастливи. А в отбора няма място за лично его. Никога не жалете време, за да отбележите успеха на партньора си и да го подкрепяте по пътя към осъществяване на целите му.

Постоянно си доставят един на друг малки радости.

При успешните отношения дори малките действия се възнаграждават стократно. Щастливите двойки постоянно измислят някакви приятни дреболийки, за да зарадват половинките си. Това може да е нещо съвсем простичко и незабележимо за другите, като например сандвич за обяд с прикрепен стикер с мило пожелание. Или разхождане на кучето в момент, в който той/тя е уморен/а.

Днешните двойки често забравят, че даването не е свързано с получаване. Ако продължавате непрекъснато да правите приятни изненади на вашия партньор, в крайна сметка той ще започне да ви отговаря със същото. Но дори това да не се случи, усилията ви сами по себе си ще ви доставят удоволствие и радост.

Непрекъснато признават за чувствата си един към друг.

Не е задължително партньорите в успешните връзки да са винаги на едно мнение. Но те добре разбират, че главното е да признават за чувствата си към другия, че това е основата на успешните отношения. Простички думи за произнасяне, но те ще ви дадат огромно преимущество. Когато говорите откровено, вие оставяте корените на проблемите на повърхността, вместо да ги заравяте надълбоко. Така е много по-просто да се справите с тях.

Днешните партньори не са склонни да разказват един на друг за своите емоции. Ако вие не се интересувате как се чувства вашата половинка, това ще доведе до нараняване, до прикриване на емоциите и до прекъсване на сърдечната връзка между двамата. По този начин вместо да поддържате партньора си, направо го сломявате. Тогава крахът в отношенията просто дебне зад ъгъла.

Смеят се често и заедно.

Никога не можеш да предположиш как ще се преобърне животът ти. Щастливите двойки са се научили да се шегуват, за да се справят с неприятностите и така гледат на живота по-простичко. Съществуват дори специални лекции и курсове, на които хората се учат как за използват хумора в личните си отношения.

Способността да гледаш с усмивка на нещата изисква важно условие: уважително отношение към предмета на шегата. А в днешно време някои двойки заместват хумора със сарказъм. А той може да нарани жестоко, ако е насочен към прекалено болезнени теми. Установете базови правила и уважавайте границите на партньора си, когато нещата стигнат до шеги.

Откровеният разговор изяснява заплетените отношения

Откровеният разговор изяснява заплетените отношения

Вместо да ги усложнявате с някакви дилеми за разрешаване, бихте могли да се радвате на любовните си преживявания ...

Нелекуваната гонорея може да причини тежки усложнения

Нелекуваната гонорея може да причини тежки усложнения

Заразяването става най-често при вагинален или анален полов акт и много по-рядко при орално-генитален контакт ...

Мъжете лъжат повече от жените

Мъжете лъжат повече от жените

Лъжата е всекидневна потребност и на практика ние лъжем всеки трети от събеседниците си, показва изследване на психолози. ...

Лечение и профилактика на натрапливо сексуално поведение

Лечение и профилактика на натрапливо сексуално поведение

Лечението на натрапливото сексуално поведение е комбинирано. То включва приложение на медикаменти, психотерапия и групова взаимопомощ. ...

Естествено раждане или секцио?

Естествено раждане или секцио?

Спазваме принципа, че пациентката може да роди така, както желае. Тя сама избира, стига да няма медицински показания, че категорично се налага операция. ...

Подготовката за раждането на здраво бебе

Подготовката за раждането на здраво бебе

Подготовката за раждането на здраво бебе трябва да започне още преди забременяването. Тя препоръчва на жените да не пропускат задължителния ежегоден гинекологичен преглед. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести