Киберсексът може лесно да се превърне в зависимост

Киберсексът може лесно да се превърне в зависимост

За консервативно настроените може да прозвучи скандално, но за голяма част от съвременните хора "онлайн сексът" се превръща в нещо напълно обичайно. Интернет определено се наложи като важна част от ежедневието ни. С развитието на технологиите се увеличават възможностите за виртуални удоволствия, дори в такава интимна сфера, каквато е сексът. Практикуването на този вид секс и увлечението по него може да бъде обяснено на първо място с лесния достъп - 24 часа в денонощието, независимо къде се намираш. На второ място идва безпроблемността - не е незаконно, не струва пари и няма риск от предавани по полов път болести. И накрая, но не и като значимост, това е анонимността - всеки лесно може да скрие истинската си самоличност.

Виртуалният секс има възторжени поддръжници и яростни противници. Съществува и трета група хора, които се правят, че не забелязват появата на този нов тип сексуалност и бързото му разпространение сред младите, а и сред хората от т. нар средна възраст. Поддръжниците му изтъкват, че най-примамливото преимущество на онлайн връзките е възможността да си представиш своя партньор по какъвто начин си пожелаеш, но и себе си в най-добрата светлина. Така могат да се сбъднат и най-смелите мечти, дори за онези, които смятат, че нямат достатъчно привлекателен и атрактивен външен вид. В мрежата те могат да бъдат сексуално активни, да флиртуват, да бъдат обект на романтично ухажване. В интернет пространството не съществуват пречки, свързани с някакви физически недостатъци или материални затруднения - не е необходимо да се отделят средства за скъпи ресторанти, цветя, подаръци. Фантазиите могат да се превърнат в нещо реално и достъпно. Партньорите могат да се впуснат в различни приключения, да изживеят мигове, които в действи
телността трудно биха могли да си позволят.

Някои изтъкват, че са започнали онлайн връзките си, защото имат твърде "развинтени" сексуални фантазии, срамуват се да ги споделят с партньора си в реалния живот и не намират удовлетворение във връзките си. Виртуалният партньор е едновременно познат и непознат, близък, но и загадъчен - можеш да пожелаеш и да му дадеш почти всичко. Независимо от това, емоциите могат да се усетят толкова интензивно, колкото и в една реална връзка. Тази емоционална близост, съчетана с физическата отдалеченост, подтиква много хора да бъдат пределно искрени, да споделят неща от личния си живот, да говорят свободно за усещанията, емоциите, чувствата и копнежите си. Разговорите в интернет са приятни и отпускащи - в тях човек може да сподели и най-интимните подробности, защото е анонимен.

Противниците на виртуалния секс изтъкват, че онлайн общуването може и да предразполага към искреност, но от друга страна, човек лесно може да стане жертва на измама. Силните чувства, изживени в киберпространството, могат да доведат до тежки разочарования. В този тип връзки липсват социалните норми и ограничения, наложени в реалните контакти, поради което се засилва интензивността на емоциите - не само на положителните, но и на отрицателните. Освен това във виртуалните връзки повечето романтични преживявания се осъществяват, докато човек седи съвсем сам пред компютъра. В интернет връзките хората не са нито близки, нито непознати и може да се стигне до пълно объркване. Но може би най-честите обвинения към виртуалния секс са, че той е проява на неуважение към реалния партньор, че е егоистичен, аморален, лишен от интимност. Отворен остава и въпросът дали, когато изключиш компютъра, можеш да изключиш и съзнанието, емоциите и чувствата си!

Съществуват различни методи на практикуване на секс в мрежата, но най-разпространеният е разглеждане на порносайтовете с последваща мастурбация. Сравнително голям брой хора, ползващи този нов тип сексуалност, са склонни да ограничават своя полов живот само до секс в мрежата. Но има и такива, които правят опити да установят личен контакт със своите партньори в интернет. Застрашително расте и процентът на любителите на виртуалния секс, които имат сексуален партньор и в реалния живот, но с течение на времето започват да губят интерес и в крайна сметка прекъсват отношенията си с него.

Определено онлайн връзките пренебрегват реалността в много по-голяма степен от реалните взаимоотношения, което ги прави едновременно желани и отхвърляни. Проблемите започват, когато интернет се превърне от основен източник на информация в единствен източник на емоции.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние