Кои са нарушенията при мъжкия оргазъм?

Кои са нарушенията при мъжкия оргазъм?

Съществува голяма група сексуални нарушения, които са свързани със забавянето, липсата на еякулация и потискането или липсата на оргазъм. Нормалната еякулация е процес с 3 етапа и представлява естествен завършек на половия акт. При мъжете се наблюдава рефрактерен период между оргазмите, докато жените са мултиоргазмени.

Тези различия са оформени през еволюционния процес и свързани с продължението на рода и оплодителните качества на спермалната течност.

Първият етап се нарича емисия. При него чрез контракции на гладкомускулния апарат на над семенниците и семепроводите сперматозоидите, складирани в тестисите, се придвижват към простатната жлеза из адната част на пикочния канал. Там се извършва смесването им с течния секрет, произведен в другите отдели на половата система, и по този начин се оформя пълноценна спермална течност. Тя съдържа необходимите вещества, поддържащи активността на половите клетки в продължение на часове.

Вторият етап е изхвърлянето на течността, т.е. еякулацията. Под влиянието на нервни стимули се затваря мехурната шийка и блокира възможността за връщане на спермалната течност назад. С поредица от мощни, синхронизирани в рефлекс и неподдаващи се на волеви контрол мускулни контракции тя се изхвърля напред през пикочния канал.

Третият етап е оргазмът. Той започва по време на самата еякулация и е феномен, свързан с неврологични и психически процеси, настъпващи при достигане на определен праг на възбуда. Строго индивидуален, оргазмът води до чувство на удовлетвореност от половия акт. Физиологично той представлява предаване на информация по нервите през гръбначния мозък до висшите корови отдели на централната нервна система.

Няколко са типовете нарушения в оргазма примъжете:

- Забавената еякулация е сравнително разпространено нарушение,при което трудно се достига до еякулация. Необходим е дълъг, понякога уморителен период на сексуална дейност, който депресира партньорите.

- Анеякулацията е пълна липса на еякулация, дори при продължителни контакти. Тя може да протича със или без оргазъм. При оргазъм спермалната течностможе да се връща към мехура или въобще да не се произвежда.

- Аноргазмията е липса на оргазъм. Това състояние се наблюдавапо-рядко и обикновено е свързано с дегенеративни нарушения, с по-напреднала възраст или със страничен ефект на лекарства. 

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана