Нелекуваната гонорея може да причини тежки усложнения

Нелекуваната гонорея може да причини тежки усложнения

Заболяването гонорея е известно още като гонококция или трипер. Предава се по полов път, като причинителят на болестта е бактерия, наречена Neisseria gonor- rhoeae. Инкубационният период е кратък - от 1 до 7 дни, рядко 2 седмици. Клиничната картина при мъжете е свързана с поява на гноевидна капка от пикочния канал, което може да бъде придружено със сърбеж и парене в областта, особено при уриниране. При жените симптомите са по-слаби. Появява се гноевидно течение, съпроводено с болка, парене при уриниране, дискомфорт и чувство за неизпразване на пикочния мехур. При двата пола могат да се засегнат и перианалната област, гърлото, очите. Нелекуваната инфекция привидно утихва, но това не означава излекуване. Ако не се вземат навременни терапевтични мерки или ако те не са подходящи за конкретния случай, инфекцията може да се хронифицира.

Заразяването става най-често при вагинален или анален полов акт (гонококов проктит) и много по-рядко при орално-генитален контакт (гонококов фарингит и тонзилит). Болна майка може да предаде инфекцията на новороденото си дете. В този случай се развива гонококов конюнктивит при новороденото. Много рядко заразяването е извънполово, при ползване на общи тоалетни принадлежности или бельо. Гонореята често е съчетана и с други полово предавани болести, например кандидоза.

Усложненията на хронифицираната гонорея могат да бъдат тежки - инфекции на цялата пикочо-полова система, образуване на абсцеси и сраствания, стерилитет, хронична тазова болка. При жените те се изразяват във възпаление на: външните полови органи, уретрата, влагалището, маточната шийка и лигавицата, маточните тръби, яйчниците. При мъжете могат да се възпалят уретрата, пенисът, простатната жлеза и семенните каналчета.

Гонореята изисква антибиотично лечение, което е задължително за сексуалните партньори. По време на терапията е препоръчително полово въздържание.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние