Полово предаваните болести и предпазването от тях

Полово предаваните болести и предпазването от тях

Bсе по-често в кабинета на гинеколога идват млади хора, които са заразени с полово предавано заболяване. Обикновено пациентите се обръщат към специалист много късно, когато инфекцията е в напреднал стадий на развитие и има сериозни усложнения (хронична болка, сраствания, стерилитет, засягане на съседни органи и др.) В тези случаи лечението е по-трудно и скъпо. Основният проблем е, че хората не са запознати добре със същността, симптомите, начините на заразяване с полово предаваните болести и предпазването от тях. Ето защо ви предлагаме кратък преглед на най-разпространените болести, предавани по полов път, като се надяваме тази информация да е полезна за вашето здраве, за здравето на партньора ви и на вашите деца.

Полово предаваните болести са голяма група инфекциозни заболявания, които се причиняват от различни микроорганизми (бактерии, вируси, гъбички, паразити). Те имат разнообразна клинична симптоматика, която засяга най-напред урогениталния тракт. Това, което ги обединява е, че имат еднакъв механизъм на предаване и разпространение, а именно сексуален контакт. През последните години към полово предаваните болести бяха причислени СПИН и вирусните хепатити, макар че те не са класически представители на венерическите заболявания.

Болестите, които се характеризират с генитални язви, са сифилис, генитален херпес, мек шанкър и др. Когато се възпаляват уретрата и цервикалният канал, става дума за гонорея, хламидиаза, микоплазмена или бактериална инфекция. Вагиналният дискомфорт сигнализира за трихомониаза, бактериална вагиноза, урогенитална кандидоза. Острите брадавици се характеризират с хиперплазия и тумори. Вътрешните болести, предавани по полов път, са СПИН, хепатит В, хепатит С, а паразитните, предавани по същия начин, са полова въшливост, краста.

При отделните видове заболявания симптомите са различни, но най-често срещаните са:

необичайно течение със или без миризма;
обриви и зачервяване, съчетано с парене, сърбеж;
поява на раничка или мехурче по половите органи, което може да бъде придружено с болка или да е безболезнено;
увеличаване на локални лимфни възли;
проблеми при уриниране - парене, често и/или трудно уриниране, чувство за неизпразнен пикочен мехур;
болки по външните полови органи, във влагалището или дълбоко в малкия таз към матката и яйчниците, или съответно в пениса, тестисите, простатата.

При наличие на един или на комбинация от няколко от посочените симптоми е необходимо незабавно да се консултирате със специалист-гинеколог, венеролог или уролог-андролог. Забавянето може да доведе до усложнения и хронифициране, което да направи лечението по-трудно, по-скъпо и по-малко ефективно.

Има заболявания, които протичат почти безсимптомно (напр. хламидийната инфекция). Това налага извършването на профилактични прегледи и превантивни изследвания дори при липса на оплаквания, за да се проведе съвременна диагностика и адекватно лечение. В противен случай се стига до сериозни усложнения (стерилитет, хронична тазова болест, заразяване на партньора или партньорката и др.).

Най-сигурното средство за предпазване от полово предавани болести е презервативът. Не забравяйте обаче, че много инфекции могат да се предадат по време на полова игра, която предхожда сексуалния акт. Презервативът не предпазва и от т. нар. полови въшки.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние