Артрозата може да бъде забавена и дори спряна

Артрозата може да бъде забавена и дори спряна

Артрозната болест представлява дегенеративно заболяване на ставите, характеризиращо се с разрушаване на ставния хрущял и с разрастване на костна тъкан, водещо до образуване на т. нар. "шипове". Не може да се твърди, че с хомеопатия може да бъде регенериран ставният хрущял. С хомеопатични лекарства обаче могат да бъдат забавени или дори спрени по-нататъшните дегенеративни промени на ставите, могат да бъдат намалени болките и да се преодолее чувството за скованост, което е налице при много от хората с артроза (особено сутрин, след сън ). Хомеопатичните медикаменти, използвани за лечение на артрозната болест, са много и затова тук ще се спрем само на тези, които се прилагат най-често.

"Бриониа алба". Това е медикаментът, който се прилага най-често в случаите, когато болките в ставите се засилват при движение и намаляват при покой и при налагане с топло. Лекарството е с доказано добър ефект и при наличие на оток на ставата.

"Рус токсикодендрон". Няма директно действие върху ставите, но също се прилага често при артрозна болест - поради въздействието му върху околоставната съединителна тъкан и сухожилията. Води до намаляване на чувството за скованост и до увеличаване обема на движение в областта на болните стави.

"Апис мелифика". Неговата употреба е подходяща, когато е налице болезнен оток на ставата, облекчаващ се от студени компреси.
На практика редуването на "Бриониа алба" и на "Апис мелифика" често води до толкова бързо намаляване на отоците и на болката, каквото с алопатични медикаменти рядко се постига.

"Актеа рацемоза". Този медикамент дава най-добри резултати в случаите, когато артрозните изменения засягат най-силно шийния отдел на гръбначния стълб и предизвикват болки и чувство за скованост във врата. Подобни проблеми имат и много от хората със "седящи" професии, които продължително време са били в една поза. При тях "Актеа рацемоза" дава много бърз резултат.

"Радиум броматум". Изписва се, когато артрозните промени ангажират кръста и колената и предизвикват усещания за слабост в кръста и за подкосяване на краката.

"Актеа спиката" и "Полигонум авикуларе". Тези два хомеопатични медикамента се прилагат най-често при артрозна болест, засягаща ставите на пръстите на ръцете.

Изброените дотук хомеопатични лекарства се предписват в разреждания 5, 9 или 15 СН, в зависимост от степента на подобието, по 5 гранули от един до няколко пъти дневно, в зависимост от тежестта на оплакванията.

"Соланум малакоксилон". Продължителното приемане всеки ден по 5 гранули може да доведе до премахване на калцификатни уплътнения в рамото.

Основната част от споменатите дотук хомеопатични медикаменти са симптоматични, т. е. влияят върху определени симптоми. Те имат добър, но краткотраен ефект, ако не се съчетаят с приемане на хомеопатични лекарства за "терена". Техният избор лекарят хомеопат прави въз основа на индивидуалните физически, психически и душевни особености при всеки конкретен болен, а също и въз основа на болестните тенденции и наследствени предразположения при него.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние