Балнеолечение при високо кръвно налягане

Дата: 2013-06-02 05:35:00, от: Здравко Здравков
Балнеолечение при високо кръвно налягане

При гранични стойности на кръвното налягане и при леки степени на хипертония балнеолечението може да бъде от голяма полза. За целта най-подходящи са среднопланинските курорти (с надморска височина 1200 - 2000 м), като Семково и Пампорово например. В Банкя, Наречен, Вършец, Хасково и на други места съществуват специализирани отделения за лечение на високо кръвно налягане (I-II степен). Те дават възможност за прилагане на вани с различни видове минерални води. При леки степени на хипертония е подходящо и морелечението. Ето как влияят отделните видове води:

Въглекиселите води с температура 32-34 градуса по Целзий се използват под формата на вани - 2-3 пъти седмично, с продължителност на всяка процедура 10-20 мин. Те предизвикват разширяване на периферните кръвоносни съдове, като по този начин се улеснява сърдечното и мозъчното кръвообращение. Въглекиселите води са особено полезни за хипертоници с учестена сърдечна дейност, тъй като забавят честотата на сърдечните съкращения.

Сулфидните води също се прилагат под формата на вани. Честотата и продължителността на водните процедури е като при въглекиселите води. Сулфидните са особено полезни за хипертоници с наднормено тегло и с напреднали атеросклеротични промени на кръвоносните съдове.

Радоновите вани са със същите температура, честота и продължителност като при сулфидните и въглекиселите. Радонови води има в Наречен, Момин проход, Велинград, Хисаря, Стрелча, Долна баня, Хасково и други. Радоновите бани обаче не са препоръчителни за хора с исхемична болест на сърцето и с нарушения в сърдечния ритъм.

Хлорно-натриевите води и ваните с тях, за разлика от радоновите, са много подходящи за хипертоници с исхемична болест на сърцето. Това се дължи на факта, че хлорно-натриевите води спомагат за подобряване на микроциркулацията.

Йодно-бромните води също са много полезни за хипертониците, тъй като водят до намаляване на съдовото съпротивление и на количеството кръв, което се изтласква от сърдечния мускул. По този начин се облекчава и кръвообращението.

Благоприятно въздействие върху хората с леко и с умерено повишение на кръвното налягане има морелечението. В никакъв случай обаче не бива да се прекалява със слънчевите бани, които могат да влошат протичането на хипертонията.

Смята се, че курортолечението повлиява добре граничната, леката и умерената хипертония благодарение на:

Подобряване на функциите на централната и на вегетативната нервна система, от които в много голяма степен зависят стойностите на кръвното налягане.

Подобряване на кръвообращението и нормализиране на сърдечната дейност.

Нормализиране на обменните процеси в организма.

За да има осезателен траен ефект от курортолечението, неговата продължителност тря-бва да бъде не по-малка от 3-4 седмици.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана