Главоболие отново! Защо?

Главоболие отново! Защо?

Балнеолечение при високо кръвно налягане

Балнеолечение при високо кръвно налягане

При гранични стойности на кръвното налягане и при леки степени на хипертония балнеолечението може да бъде от голяма полза. За целта най-подходящи са среднопланинските курорти ...

Ранни симптоми на астматичния пристъп

Ранни симптоми на астматичния пристъп

Бронхиалната астма e алергично хронично възпалително заболяване на дихателните пътища, което се характеризира с повтарящи се пристъпи на задух. ...

Eдва ли има човек на земята, когото никога да не го е боляла главата. Но на едни хора това се случва рядко, а на други - доста често. Главоболието може да бъде самостоятелно заболяване, но може да е симптом на някакво физиологично неразположение или на болест. Често то се дължи на лесно установими фактори: махмурлук, безсъние, умствена преумора, престой в много шумна среда, глад, грип или простуда. Главоболие у някои жени предизвиква месечният цикъл и те скоро осъзнават това. Във всички тези случаи болката преминава, когато се отстрани първопричината за нея.
Главоболие може да се получи и в резултат на мозъчно сътресение, след силен удар или травма на главата. Но е възможно главата да ни боли, без да са налице подобни ясни причини. Ако това се случва често, то вероятно става въпрос за хронично страдание, срещу което трябва да се вземат мерки.
Но понякога и зад еднократната поява на болка в определена част на главата може да се крие сериозен проблем, например рязко повишаване на кръвното налягане в този момент. Затова никога не подценявайте главоболието с неизвестна за вас причина.
Много са причините за главоболието, поради това то има и много разновидности (известни са около 300 вида). Ще ви представим карта на най-често срещаните, проявите и причините за тях. Медикаментозното лечение ще предпише лекарят, след като направи необходимите изследвания и постави точната диагноза.

В менгеме
Симптоми:
- Боли ви цялата глава, и то с еднаква сила от двете страни.
- Болката е монотонна, тъпа, пристягаща. Пристъпите продължават от половин час до 7 дни.
- Струва ви се, че главата ви е стисната в менгеме или е стегната с лента, че сте надянали шлем или каска, които са с два размера по-малки от вашия.
- Главоболието може да е придружено с изтръпване или сковаване на мускулите на шията и гърба.
- Пристъпите възникват след спорове, свади, разправии, неочаквано известие (възможно е дори и приятно), което ви кара да се вълнувате.
- Работата ви налага да прекарвате много време пред компютъра, на бюрото, над шевната машина или зад волана на моторно превозно средство.
- Професията ви изисква продължителна концентрация на вниманието, емоционално напрежение и строго спазване на определени срокове, без право на отлагане.

Вашата диагноза е: тензионно главоболие. От него страдат половината от хората, които се оплакват, че ги боли глава. Шията и раменете са стегнати в "пресата" на болезнено напрегнатите мускули (поради стреса и напрежението), които на свой ред блокират малките кръвоносни съдове и предизвикат отделяне на токсични вещества, причиняващи главоболието. Тензионното главоболие може да бъде епизодично и хронично.
Как да си помогнете? Старайте седа избягвате стресови ситуации. Не забравяйте да почивате. Движете се колкото се може повече. По време на продължителна работа в седнало положение поне веднъж на всеки час раздвижвайте и масажирайте мускулите на шията и раменния пояс.

Женски тайни
Симптоми:
- Ваш бич са пристъпите на силна пулсираща болка в едната половина на главата или (далеч по-рядко) и в двете половини едновременно.
- Епицентърът на болката е в челото, слепоочието, едното око.
- Болката се съпътства от гадене, понякога повръщане, световъртеж, изтръпване и хлад в ръцете, повишена чувствителност към звуци и светлина.
- В края на пристъпа се чувствате разбити, иска ви се да спите.
- Главата започва да ви боли след емоционален стрес, прием на лекарства, промяна във времето, вдигане на тежест, работа в градинката или тренировки. Често пристъпите ви сполетяват, след като хапнете кашкавал или синьо сирене, пушено месо, ядки, боб или след като пийнете вино, както и след като прекарате няколко часа на ярка и /или мъждукаща светлина или на шумно място.
- Същият проблем измъчва вашата майка, леля, баба или друга близка родственица (при мъжете този вид главоболие се среща 2-3 пъти по-рядко).
Вашата диагноза е: мигрена. Заедно с вас от нея страдат около 20% от хората на планетата. Причина за пулсиращата болка са мозъчните съдове, които се свиват и разширяват.
Как да си помогнете? Важно е да се научите да запазвате емоционално равновесие. Изберете си подходящ начин за постигането му: йога, дихателна гимнастика, решаване на судоку и др. Спете не по-малко от 8 часа дневно. Изключете провокиращите пристъпи фактори. За вас са много полезни всякакви водни процедури: контрастен душ, басейн,сауна и др.

Горчивите гроздове
Симптоми:
- Болката като правило идва нощем, лишавайки ви от сън.
- Пареща, пулсираща, тя винаги измъчва една и съща половина на лицето и главата.
- Болезненото усещане е съсредоточено в областта на очите, над веждите, в слепоочието, част от челото и темето, понякога засяга ухото и долната челюст.
- По време на пристъпа очите сълзят и се зачервяват, клепачите се спускат, лицето почервенява и се покрива с капки пот.
- Особено тежки са първите 5-10 минути, когато главоболието "набира сила", но мъченията продължават от 30 мин. до 2 часа и могат да се повтарят 2-3 пъти в денонощието.
- Атаките се групират в серия пристъпи, продължаващи от няколко седмици до 3 месеца (медиците ги наричат "грозд"), след това изчезват за около половин година, а понякога не на помнят за себе си 2-3 години.

Вашата диагноза е: клъстерно (групирано, "гроздовидно") главоболие. Това е мъжкият вариант на мигрената: в 9 от 10 случая това главоболие засяга мъже. Най-рисковата за него възраст е между 20 и 30 години. След навършване на 65 години преминава от самосебе си.
Как да си помогнете? Откажете се от всичко, което провокира клъстерно главоболие: цигарите и алкохола. Старайте се да следвате един и същи режим на живот - промените в привичния ритъм на живот често влекат след себе си болкова атака. Имайте предвид, че лягането за сън не помага при този вид главоболие. Докато то не премине, дори не се опитвайте да заспите.

Под налягане
Симптоми:
- Сутрин се събуждате със силно главоболие.
- След ставане от сън лицето ви изглежда подпухнало, клепачите - отекли, под очите имате торбички.
- Боли ви цялата глава, но най-силна е болката в тила.
- Главоболието се усилва при физическо натоварване.
- По обед болката утихва.
- Мъченията обикновено продължават, без да пропуснат нито един ден от календара.

Вашата диагноза е: артериална хипертония. Източник на болката е свиване на кръвоносните съдове в мозъка. Най-опасното при хипертонията е рискът от инсулт и инфаркт. Затова трябва задължително да се лекувате. Това означава изчезването на главоболието да не бъде само цел, а приятен страничен ефект от терапията на първопричината - високото кръвно налягане.

Как да си помогнете? Посъветвайте се с лекаря какви лекарства са ви необходими, за да контролирате артериалното си налягане. Главоболие от подобен род възниква, когато кръвното скочи до 200/100 mmHg.
Съществуват още ред заболявания, чийто симптом може да бъде главоболието. Сред тях са диабетът, подаграта и бъбречната недостатъчност. Те могат да бъдат съпроводени както от тъпо и пристягащо главоболие, така и от пристъпно и много силно. При жлъчнокаменна болест е възможно да се появи остро главоболие. Атеросклерозата пък може да стане причина за тъпо главоболие, което се засилва в седнало положение.

До главоболие води и анемията. Много честа причина за него е синуитът, по-рядка, но възможна - болният зъб. Причиняват го и шипове на шийните прешлени, алергии и пр. Главоболие предизвикват понякога преумората на очите и намаленото зрение. Сред по-редките заболявания, на които то е симптом, са менингитите и мозъчните тумори. Някои лекарства също могат да ви докарат главоболие.

Видове противогрипни ваксини и тяхното приложение

Видове противогрипни ваксини и тяхното приложение

Противогрипната ваксина действа срещу щамовете на сезонните грипни вируси. ...

Какво представлява Аюрведа

Какво представлява Аюрведа

Това е цялостна система за поддържане на тялото, подход към живота, връзка между ума, духа и тялото. ...

Упражнения за изправен гръб

Упражнения за изправен гръб

За да проверите правилна ли е стойката ви, изправете гърба и застанете до стената. ...

С лимон, мед, лук, чесън и папая срещу новия грип

С лимон, мед, лук, чесън и папая срещу новия грип

Добрите стари народни методи за лечение на грипа са ефективни и в борбата с вируса A /H1 N1 ...

Спортът е полезен за всички възрасти

Спортът е полезен за всички възрасти

Не допускайте пулсът да надвишава максималната граница, съответстваща на възрастта ...

Пролетта понякога сякаш изцежда силите ни

Пролетта понякога сякаш изцежда силите ни

Умората е толкова по-осезаема, колкото индивидът е по-малко трениран и закален ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести