Грипни вируси през новия сезон

Грипни вируси през новия сезон

През предстоящия есенно-зимен сезон ще бъдем застрашени от няколко вида респираторни инфекции, както и от два грипни вируса.

Единият вирус, който най-вероятно ще ни атакува в края на годината и началото на следващата (декември-януари-февруари), е т.нар. грип Пърт (AH3N2). Заболяването започва внезапно, с висока температура (над 39 градуса), болки в мускулите, а на третия ден се появява и кашлица. Усложненията засягат предимно жлезите с вътрешна секреция, сърдечния мускул и централната нервна система. Най-застрашени са хората над 60-годишна възраст (особено хронично болните - страдащите от белодробни и сърдечно-съдови заболявания) и децата, т.е. хората със слаба имунна система. Този вирус обаче не се отличава с нищо по-особено от върлувалите през последните десетилетия.

Другият вирус, който се очаква да ни споходи тази зима, е "опашката" на свинския грип AH1N1. Той дава една много по-слаба клинична картина в сравнение с грипа Пърт. Неговата смъртност е 8-10 пъти по-ниска от причинителите на сезонните грипове. През април 2009 година той тръгна от Мексико, като хората, които засяга, са главно млади. Броят на покосените след 50-годишна възраст е нищожен. Счита се, че при индивидите с добре развита имунна система се получава свръхреакция. По-силно този вирус въздейства върху бременни жени, по-пълни хора и деца. При него обаче смъртността е 8-10 пъти по-ниска от тази на обикновения сезонен грип.

Освен споменатите два вируса, които ще достигнат нашата страна през зимата, на родна територия циркулират и други. Един от тях причинява бронхит и конюнктивит, други (стомашно-чревните) се срещат през лятото и представляват сериозна заплаха за кърмачетата и малките деца. При възрастните някои вируси могат да причинят пълна загуба на гласа без каквито и да било други симптоми и неразположения. Много от виновниците за вирусните заболявания се пренасят чрез мръсни ръце, затова е по-добре да се киха в кърпичка или дори в ръкава на дрехата, отколкото в шепа.

Най-сигурният начин да се предпазим от грип е използването на ваксини, като най-подходящото време за това е краят на септември и началото на месец октомври.

Ваксината срещу свински грип действа ефективно и срещу очаквания вирус Пърт. Защитата е за период от 1 година. Ваксинацията против сезонния грип е особено препоръчителна за 50-60-годишни хора, но у нас за съжаление едва 4 % се възползват от тази предпазна мярка. По този показател България се нарежда на последно място в Европа.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние