Как да прекараме здравословно отпуската си

Как да прекараме здравословно отпуската си
Почивката не бива да предизвиква допълнителен стрес за организма ни.

Затова изберете място с подходящ климат и по възможност отделете достатъчно време за адаптация към него, а и за възстановяване от пътуването.

И тази година, напук на кризата, повечето хора очакват с нетърпение и планират с огромно желание своята лятна почивка. Но дали желанията ни съвпадат с това, което наистина е полезно за една пълноценна почивка? Много често, водени от икономически съображения,

правим компромис с някои свои изисквания за сметка на "ultra all inclusive" и пренебрегваме климата - нещо толкова важно за пълноценния ни отдих.

Туристическите агенции и рекламите ни примамват с "незабравими" мигове в курортите на турското и гръцкото море, но никой не споменава за неописуемия пек, който е трудно поносим за българина.

Друга примамлива дестинация са средиземноморските курорти, където въздухът сякаш гали телата и душите ни,

защото климатът е по-мек от типичния субтропичен. Там през цялата година човек може да носи леки дрехи и сандали на бос крак. Температурният комфорт отлично се съчетава с незабележимото почерняване, а многото слънчеви дни влияят положително на настроението ни, но не бива да се пренебрегва влажността на въздуха! Ако това не е проблем, красотата на пейзажа и историческите забележителности могат да създават още един запас от положителни емоции. Не е случайно, че средиземноморските народи се усмихват и смеят по-често, отколкото скандинавците например, и че въпреки по-високия жизнен стандарт на шведи и норвежци, малтийците и гърците живеят по-дълго и по-щастливо.

Няма да сгрешите, ако в плановете си включите и нашите курорти, които наред с лукса и познатото ни обслужване могат да ви предложат комфорта на умерения климат, защото почивката не бива да предизвиква допълнителен стрес за организма ни. Той е свикнал с обичайните климатични условия и всяка промяна изисква допълнителен ресурс от енергия за адаптиране към различното. Вътрешните биоритми на телата ни се синхронизират с ритъма на околната ни среда.

Затова и прекалените промени в температурата и влажността на въздуха са нежелателни,

а климатът на определени места може дори да се окаже противопоказен за пълноценната почивка на хората, пренебрегнали този фактор.

От голямо значение е и продължителността на почивката ни. За жалост все по-малко хора могат да си позволят отсъствие от работа за повече от 10 дни, а към това се ориентираха първи туристическите оператори, които предлагат едноседмични или петдневни пакети. Желателно е да включим в планирането на почивката и времето за път. Защото, ако пътувате с рейс за едноседмична почивка в по-далечните курорти на Турция или Гърция, непременно си оставете и два дни за възстановяване от пътуването на връщане. Ненапразно преди години мечтаните карти за почивка бяха по 14 дни! Ако можете да си позволите този вече "лукс", направете го, защото със сигурност сте го заслужили напълно, за разлика от някои привилегировани, които си гласуват и по-големи почивки, без да са се изтощили от работа.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние