Какво е микроинсулт

Какво е микроинсулт

Малкият исхемичен инсулт е нарушение в кръвообращението на главния мозък. Засягат се само малките съдове, затова мозъчни клетки не загиват, като се случва при инсулта. Проявата на симптомите е кратка - от няколко минути до няколко часа. Кръвообращението в засегнатите места бързо се възстановява и много често точно в това се крие проблемът - хората, прекарали микроинсулт, не подозират за случилото се и не вземат предпазни мерки.

Разпознаването на симптомите, търсенето на лекарска помощ, навременното и адекватно лечение биха могли да предотвратят тежък мозъчен инцидент. Признаците на микроинсулта са главоболие или главозамайване, изтръпване на крайниците и лицето, рязко повишаване на кръвното налягане, нарушена чувствителност и координация на движенията. Възможно е да се появи непоносимост към ярка светлина или краткотрайна загуба на съзнание. Ако установите едновременна проява на три от изброените симптома, веднага потърсете медицинска помощ. В случай че са минали не повече от шест часа, лечението дава възможност да понесете минимални увреждания и практически напълно да възстановите мозъчните функции.

Много е важно да се разкрият причините за микроинсулта и да се отстранят. Те могат да бъдат атеросклероза, стеноза на мозъчните съдове, чести пристъпи на високо кръвно налягане, сърдечна аритмия или наскоро прекаран инфаркт на миокарда. Тези проблеми се овладяват с медикаментозна терапия, предписана от кардиолог, подходяща диета и умерена физическа активност.

Микроинсултът все повече се "подмладява". Причините са стресът, нездравословният начин на живот, прекалените физически натоварвания. За да уловите и най-малките изменения, които могат да предизвикат микроинсулт, от време на време се подлагайте на магнитно-резонансно изследване на мозъка.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана