Какво причинява целулитът

Какво причинява целулитът

Установено е, че тъканите, засегнати от целулит, съдържат голямо количество алфарецептори, които не активират, а блокират разграждането на мазнините. Тогава, вместо да позволи освобождаването на липиди, както е редно, клетката стопира този процес. И тъй като равновесието между липогенезата (натрупване на мазнини) и липолизата (тяхното изгаряне) се нарушава, мастните клетки се разтягат прекомерно, за да съберат всички резерви.

В определени случаи те могат да увеличат обема си до 100 пъти. Освен това се усилва способността им да улавят захарите. Това натрупване на глюкоза води до втвърдяване на колагеновите нишки, които осигуряват еластичността на кожата. Стига се до образуване на неравности по кожата - т. нар. "портокалова кожа". Целулитни зони са коремът, ханшът, бедрата, вътрешната страна на коленете, глезените, мишниците, вратът, брадичката и др.

"Портокаловата кожа" е само външната козметична проява на целулита, който е заболяване предимно на подкожните структури. Дълбочинните промени в тях са много по-сериозни от външния, чисто козметичен дефект. Кръвоносните съдове, притиснати от уплътнената колагенова тъкан и набъбналите мастни депа, не функционират пълноценно. Затруднена е локалната циркулация на цели участъци от тялото, което усложнява работата на венозната и на лимфната системи и обмяната на веществата.

Това води до задържане на вода и до забавено елиминиране на токсини. Създава се порочен кръг, който води до увеличаване на целулитните натрупвания и те все по-трудно могат да се разнесат. Най-общо целулитът има пет главни симптома: разстройство на мастната обмяна; мастна задръжка; нарушено локално кръвообращение; кожна дегенерация; задръжка на течности. За повлияване на целулитната инфилтрацияна тялото лекарите хомеопати най-често препоръчват следните хомеопатични медикаменти:

"Натрум муриатикум" в разреждане 9СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен за жени с целулитна инфилтрация на ханша и бедрата при слаба горна част натялото.

"Туя окциденталис" в разреждане 9СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е подходящ за приемане от жени,при които са налице целулитни натрупвания по ханша и бедрата при относително слаба горначаст на тялото.

"Натриум сулфури-кум" в разреждане 9СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, може да помогне в случаите, когато е налице целулитна инфилтрация на цялото тяло както по трупа, така и по крайниците.

За да бъдат постигнати по-добри и трайни резултати, хомеопатичното лечение на целулита и на наднорменото тегло включва и лечение, с което се променя реактивността на организма и се преодолява предразположението му към едни или други състояния и заболявания.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние