Кървенето при овулация не изисква лечение

Кървенето при овулация не изисква лечение

Всяко генитално кървене, което се различава от нормалното менструално по сила, продължителност или време на поява, сигнализира за проблем. След менопаузата то е патологично и изисква изясняване чрез кюретаж. Различават се органични причини на кървене (полипи, миомни възли, ракови заболявания на половата система, наранявания) и дисфункционални, които се дължат на хормонални смущения. Невинаги обаче този проблем има гинекологичен произход.

Заболявания на правото черво или на пикочния мехур и уретрата също причиняват кървене. Кървенето в периода на овулация, в случай че не се приемат хормонални контрацептиви, е т.нар. овулаторно. То се среща при 10-30% от жените в репродуктивна възраст. Кървенето е значително по-слабо от нормалната менструация, а цветът му варира от бледо розов до яркочервен. Започва между 10-ия и 16-ия ден на менструалния цикъл, не продължава повече от 1-3 дни и не е съпроводено от коремна болка.

Въпреки че овулаторното кървене е безобидно състояние, дължащо се на физиологични хормонални промени, е необходимо да се направи гинекологичен преглед, за да се изключат евентуално органични причини и заболявания. Овулаторното кървене се дължи на спадане на нивото на естрогените след овулацията и води достабилизация на лигавицата на матката. Обикновено не изисква лечение, тъй като представлява отражение на нормални хормонални смущения по време на цикъла. Когато това кървене създава дискомфорт на жената, се прилага краткотрайно лечение с естрогени между 13-ия и 17-ия ден.

Кръвотечение, което започва няколко дни преди менструацията, най-често се дължи на недостатъчност на жълтото тяло (вид вътрешна жлеза на яйчника, произвеждаща прогестерон). Диагнозата се поставя въз основа на базалната температура и изследвания на прогестерона. Прилага се лечение с гестагени между 18-ия и 25-ия ден.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние