Може ли месечният цикъл да закъснява или да се отложи

Може ли месечният цикъл да закъснява или да се отложи

Aко пътуване, ваканция или спортно състезание налагат жената да отложи менструацията си, това може да стане с медикаменти, съдържащи женски полови хормони. В единия вид таблетки има гестагени (синтетични хормони, които наподобяват действието на прогестерона). Другият вид съдържа комбинация от естрогени и гестагени. Вторите са за предпочитане, тъй като потискат овулацията и по този начин предпазват от нежелана бременност.

Все пак не се препоръчва отлагането на менструацията да се прави повечеот два пъти годишно. Най-лесно и ефективно могат да отложат цикъла си жени, които приемат хормонални контрацептиви (комбинирани таблетки от естрогени и гестагени). Щом приключите опаковката от 21 таблетки, започнете новата, без да правите обичайната 7-дневна пауза. Когато решите да преустановите отлагането на менструацията, не взимайте таблетките в продължение на 7 дни, през които трябва да настъпи кървенето.

При жени, които не приемат противозачатъчни хапчета, отлагането на менструацията можеда се постигне с гестагени. За разлика от комбинираните препара- ти, те не предпазват от бременност. Започнете да приемате таблетките поне 7 дни преди очакваната менструация. Употребата на подобни медикаменти не бива да надвишава 14 дни. По този начин не можете да отложите цикъла си с повече от една седмица. До три дни след преустановяване приема на медика- мента трябва да настъпи кървене.

Ако това не се случи, незабавно се консултирайте с гинеколог. Възможно е следващите няколко цикъла да са нередовни, обилни или оскъдни. Често пъти жените приемат медикаменти, препоръчвани им не от лекар, а от техни приятелки. Трябва да знаете, че настъпването на менструалното кървене е кулминация на редица сложни хормонални взаимодействия, които се нарушават при взимането на хормонални препарати. Тези медикаменти имат някои странични ефекти и противопоказания. Те не се препоръчват на жени със сърдечно-съдови заболявания, болести на черния дроб, на млечните жлези, диабет, мигрена, фамилна обремененост с някои онкологични заболявания. За това, ако решите да отложите менструацията си, непременно се консултирайте със специалист.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние