Повишен холестерол изисква режим и постоянство

Повишен холестерол изисква режим и постоянство

Да защитим ставите

Да защитим ставите

Можете да защитите ставите и връзките от травми не само с помощта на фитнес, но и със специална диета ...

Главоболие отново! Защо?

Главоболие отново! Защо?

Когато това се случва често, редно е наистина да се заинтересуваме на какво се дължи ...

Mного се говори, че повишеният холестерол в кръвта е виновен за запушването на коронарните артерии и за развитие на исхемичната болест на сърцето с най-тежката форма сърдечния инфаркт. За широкото разпространение на сърдечно-съдовите заболявания се "обвинява" преди всичко по-мазната храна на съвременния човек, който консумира много продукти от животински произход, богати на холестерол (месо, мляко и млечни изделия, яйца).

Доста хора вече започнаха да ограничават тези продукти в менюто си. Стигна се до другата крайност - вегетарианството, което стана модно и се възприема от почитателите си като здравословно хранене. Според редица изследвания обаче, когато консумираните храни са бедни на холестерол и в организма е налице холестеролов недостиг, токато компенсаторна реакция организмът започва сам да си го произвежда.

Това е така поради факта, че все пак холестеролът е жизнено важен за нормалното функциониране на организма. Изводът е, че не бива да се изпада в крайности. Важното е нивото на холестерола в кръвта да не надхвърля 5,5 - 6 милимола на литър. За възрастните хора е препоръчително да проверяват нивото на кръвния си холестерол поне веднъж годишно. Ако той е по-висок от приетата от медиците норма, е препоръчително спазването на предимно плодово-зеленчукова диета, в която може да се включи риба и пилешко месо (без кожичката).

За нормализиране на наднормения холестерол спомагат и пектинът, овесените ядки и покълналите житни зародиши. Що се отнася до лекарствата за намаляване на кръвния холестерол, в момента, в който спре приемането им, холестеролът възвръща високите си изходни стойности. За нормализиране на мастите в кръвта допринасят и спортните занимания - 5 пъти седмично по 30 минути. За хронично болните и за тези, които до този момент не са спортували, е препоръчително, преди да пристъпят към по-активни спортни занимания, да се консултират с лекар.

Профилактично и лечебно действие по отношение на наднорменото ниво на холестерол в кръвта упражнява приемането на някои от следните хомеопатични медикаменти:

"Ликоподиум клаватум" - в разреждане 9, 15 или 30 СН, по 5 гранули дневно или по 10 гранули веднъж седмично, се предписва почти винаги, когато се касае за нарушение в мастната обмяна, характеризираща се с повишаване на нивото на холестерола и/или на триглицеридите в кръвта с последващо натрупване на масти в черния дроб и развитие на стеатоза (мастно израждане на дроба). Много често нарушенията в мастната обмяна, повлияващи се добре от медикамента, са придружени и от повишаване на нивото на пикочната киселина и/ или на уреята в кръвта и от наличие на кристали пикочна киселина и на урати в урината.

"Сулфур" - в разреждане 15 или 30 СН, по 5 гранули дневно или по 10 гранули на 1-2 седмици, също е препоръчителен в случаите, когато става въпрос за нарушена мастна обмяна с повишаване на нивото на холестерола и/или на триглицеридите в кръвта. Този медикамент е подходящ и в случаите, когато е налице и увеличено ниво на кръвната захар и повишено кръвно налягане при хора, непонасящи топлина, които са склонни да прекаляват със сладки храни и алкохол.

"Фосфорус" - в разреждане 9 или 15 СН, по 5 гранули веднъж дневно, на практика често допълва лечебното действие на "Ликоподиум" и "Сулфур", когато става въпрос за профилактика и лечение на мастната дегенерация на черния дроб, дължаща се на повишено ниво на холестерол в кръвта.

"Арсеникум албум" в разреждане 9 или 15 СН, по 5 гранули дневно или по 10 гранули веднъж седмично, намира приложение в случаите, когато повишеното ниво на холестерол и/или триглицериди в кръвта води до ранни атеросклеротични промени на артериите с последващо повишаване на кръвното налягане и смущения в сърдечния ритъм. Този медикамент, заедно с"Баритакарбоника", също в разреждане 9 или 15 СН, по 5 гранули дневно, се използва и за профилактика на атеросклеротичните процеси. За целта след 40-годишна възраст всеки би могъл даприемапо 5 гранули "Арсеникум албум" (в сутрешните часове) и по 5 гранули "Барита карбоника" (в следобедните часове) в продължение на първите 10 дни от месеца. По преценка на лекаря "Арсеникум албум" би могъл да бъде заменен с "Арсеникум йодатум".

"Аурум металикум" - в разреждане 9 или 15 СН, по 5 гранули веднъж дневно или по 10 гранули веднъж седмично, е много подходящ при ранна склонносткъм атеросклероза, която се дължи на повишено ниво на масти в кръвта и се съпровожда от повишаване на кръвното налягане и от чести хипертонични кризи с усещане за пулсиращо главоболие и за сърдечен дискомфорт. Допълнителни основания за прибягване към този медикамент са склонността към депресивни състояния и честите изблици на силен гняв, който нерядко отключва хипертоничните пристъпи.

Здраве и корекция на килограмите чрез цитруси

Здраве и корекция на килограмите чрез цитруси

Плодовите киселини в тях ще активизират обмяната и ще подобрят храносмилането ви ...

Сливиците – в битка с вируси и бактерии

Сливиците – в битка с вируси и бактерии

Като важна част от нашата имунна система, сливиците (тонзилите) са подложени на интензивни атаки ...

Как стволовите клетки избавят от "перде" на окото

Как стволовите клетки избавят от "перде" на окото

Катарактата, наричана от народа "перде" на очите, е много разпространено заболяване в третата възраст ...

Как женски хормони може да лекуват мозъчни травми

Как женски хормони може да лекуват мозъчни травми

Американски учени препоръчват да се включи женският полов хормон прогестерон в схемата за лечение. ...

Белтък регулира кръвното налягане

Белтък регулира кръвното налягане

Изследователи от Университета на Айова, САЩ, установили, че определен белтък помага на нервните рецептори. ...

Антиоксидантите – безценни за здравето на човека

Антиоксидантите – безценни за здравето на човека

Те защитават здравето на човека още от утробата, дават му енергия и се борят с много болести, дори с рак и СПИН. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести