Повишен холестерол изисква режим и постоянство

Повишен холестерол изисква режим и постоянство

Mного се говори, че повишеният холестерол в кръвта е виновен за запушването на коронарните артерии и за развитие на исхемичната болест на сърцето с най-тежката форма сърдечния инфаркт. За широкото разпространение на сърдечно-съдовите заболявания се "обвинява" преди всичко по-мазната храна на съвременния човек, който консумира много продукти от животински произход, богати на холестерол (месо, мляко и млечни изделия, яйца).

Доста хора вече започнаха да ограничават тези продукти в менюто си. Стигна се до другата крайност - вегетарианството, което стана модно и се възприема от почитателите си като здравословно хранене. Според редица изследвания обаче, когато консумираните храни са бедни на холестерол и в организма е налице холестеролов недостиг, токато компенсаторна реакция организмът започва сам да си го произвежда.

Това е така поради факта, че все пак холестеролът е жизнено важен за нормалното функциониране на организма. Изводът е, че не бива да се изпада в крайности. Важното е нивото на холестерола в кръвта да не надхвърля 5,5 - 6 милимола на литър. За възрастните хора е препоръчително да проверяват нивото на кръвния си холестерол поне веднъж годишно. Ако той е по-висок от приетата от медиците норма, е препоръчително спазването на предимно плодово-зеленчукова диета, в която може да се включи риба и пилешко месо (без кожичката).

За нормализиране на наднормения холестерол спомагат и пектинът, овесените ядки и покълналите житни зародиши. Що се отнася до лекарствата за намаляване на кръвния холестерол, в момента, в който спре приемането им, холестеролът възвръща високите си изходни стойности. За нормализиране на мастите в кръвта допринасят и спортните занимания - 5 пъти седмично по 30 минути. За хронично болните и за тези, които до този момент не са спортували, е препоръчително, преди да пристъпят към по-активни спортни занимания, да се консултират с лекар.

Профилактично и лечебно действие по отношение на наднорменото ниво на холестерол в кръвта упражнява приемането на някои от следните хомеопатични медикаменти:

"Ликоподиум клаватум" - в разреждане 9, 15 или 30 СН, по 5 гранули дневно или по 10 гранули веднъж седмично, се предписва почти винаги, когато се касае за нарушение в мастната обмяна, характеризираща се с повишаване на нивото на холестерола и/или на триглицеридите в кръвта с последващо натрупване на масти в черния дроб и развитие на стеатоза (мастно израждане на дроба). Много често нарушенията в мастната обмяна, повлияващи се добре от медикамента, са придружени и от повишаване на нивото на пикочната киселина и/ или на уреята в кръвта и от наличие на кристали пикочна киселина и на урати в урината.

"Сулфур" - в разреждане 15 или 30 СН, по 5 гранули дневно или по 10 гранули на 1-2 седмици, също е препоръчителен в случаите, когато става въпрос за нарушена мастна обмяна с повишаване на нивото на холестерола и/или на триглицеридите в кръвта. Този медикамент е подходящ и в случаите, когато е налице и увеличено ниво на кръвната захар и повишено кръвно налягане при хора, непонасящи топлина, които са склонни да прекаляват със сладки храни и алкохол.

"Фосфорус" - в разреждане 9 или 15 СН, по 5 гранули веднъж дневно, на практика често допълва лечебното действие на "Ликоподиум" и "Сулфур", когато става въпрос за профилактика и лечение на мастната дегенерация на черния дроб, дължаща се на повишено ниво на холестерол в кръвта.

"Арсеникум албум" в разреждане 9 или 15 СН, по 5 гранули дневно или по 10 гранули веднъж седмично, намира приложение в случаите, когато повишеното ниво на холестерол и/или триглицериди в кръвта води до ранни атеросклеротични промени на артериите с последващо повишаване на кръвното налягане и смущения в сърдечния ритъм. Този медикамент, заедно с"Баритакарбоника", също в разреждане 9 или 15 СН, по 5 гранули дневно, се използва и за профилактика на атеросклеротичните процеси. За целта след 40-годишна възраст всеки би могъл даприемапо 5 гранули "Арсеникум албум" (в сутрешните часове) и по 5 гранули "Барита карбоника" (в следобедните часове) в продължение на първите 10 дни от месеца. По преценка на лекаря "Арсеникум албум" би могъл да бъде заменен с "Арсеникум йодатум".

"Аурум металикум" - в разреждане 9 или 15 СН, по 5 гранули веднъж дневно или по 10 гранули веднъж седмично, е много подходящ при ранна склонносткъм атеросклероза, която се дължи на повишено ниво на масти в кръвта и се съпровожда от повишаване на кръвното налягане и от чести хипертонични кризи с усещане за пулсиращо главоболие и за сърдечен дискомфорт. Допълнителни основания за прибягване към този медикамент са склонността към депресивни състояния и честите изблици на силен гняв, който нерядко отключва хипертоничните пристъпи.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана