Стресът може да предизвика ранна менопауза

Стресът може да предизвика ранна менопауза

Общоприето е, че средната възраст за началото на менопауза е 52 години. Но по-голямата част от жените навлизат в предхождащ менопаузата период от 3 до 5 години преди действителното.

За ранна менопауза се говори, когато тя настъпи до 44-годишна възраст. Ако месечният цикъл е спрял до 40- годишна възраст, става дума за преждевременна менопауза.

И в двата случая често изтъквана причина за това е наследствеността. Ако една майка е имала ранна или преждевременна менопауза, за същото трябва да се готви и дъщерята. Най-често ранната менопауза се обяснява с преждевременната недостатъчност на яйчниците (синдром на изтощените яйчници). Първопричината за това състояние е нарушението при изработването на половите хормони. Втора по честота причина е т. нар. синдром на немите яйчници. В този случай хормоните се изработват така, както трябва, но фоликулите (мехурчета по повърхността на яйчниците, в които се образуват яйцеклетки) не реагират на тях и не узряват. Установено е, че жени, боледували в детството си от рак, влизат в рисковата група за ранна и преждевременна менопауза. Същото се отнася и за болните от автоимунни заболявания. Сред застрашените са и заклетите пушачки - 20% от случаите. Друга предразполагаща причина са често прилаганите драстични диети. Храненето играе съществена роля в детството и особено по време на половото съзряване в тийнейджърската възраст. Преживяването на прекалено силен стрес в този период също може да причини преждевременна или ранна менопауза. Сред поводите за такъв стрес най-често са разводът на родителите, загубата на близък човек, както и честите конфликти с връстниците.

Една жена много трудно би могла да се справи с наследствената си обремененост, но тя би могла да сведе до минимум риска от развитие на ранната менопауза, като се придържа към здравословен начин на живот. Тук на първо място е рационалното хранене. Желателно е в менюто да присъстват повече протеини, защото именно техният дефицит се отразява най-зле на репродуктивната система. Много важен е и сънят. Хроничното недоспиване води до изменение в изработването на женските полови хормони и провокира развитието на синдрома на изтощените яйчници. Същото може да се каже и за изтощителното занимание със спорт - физическите натоварвания трябва да бъдат редуцирани до разумни граници. Пушачките е необходимо да се откажат или поне да намалят броя на цигарите.

Симптоми на ранната менопауза могат да се появят и при различни гинекологични заболявания.

Диагнозата за ранна или преждевременна менопауза обикновено се поставя една година след последния цикъл. Едва след това може да се смята, че менопаузата вече е настъпила. В рамките на тази година всяка жена би могла да направи много полезни неща от по-горе споменатите и по този начин да се погрижи за себе си и за своето здраве.

Предхождащият менопаузата период и самата менопауза често са свързани с промени в настроението, по-изявена раздразнителност, умора, горещи вълни и дори леки пристъпи на паника. В такива случаи традиционната медицина често препоръчва хормонална заместителна терапия. Но някои клинични проучвания поставят доста въпросителни около нея. Алтернативната медицина предлага използването на различни билки и природни източници за хормонално заместване, които са напълно достъпни и безвредни.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние