Язвата на стомаха налага редовно ендоскопско изследване

Язвата на стомаха налага редовно ендоскопско изследване

Злокачественото израждане на стомашната язва за съжаление никак не е рядко. Според задълбочени научни проучвания рискът язвата на стомаха да се развие в злокачествен тумор е около 1,5 пъти по-висок в сравнение с този при здрави хора. Много често симптомите на раково израждане на язвата се припокриват с тези на самата язвена болест.

Поради тази причина в голям брой от случаите туморът на стомаха се открива сравнително късно и не може да бъде лекуван радикално. Ето защо за страдащите от язве на болест, особено когато има стомашна локализация, е препоръчително веднъж годишно да провеждат профилактично ендоскопско изследване. От една страна, то ще покаже на какъв стадий на развитие се намира язвата, а от друга страна, може да установи дали не е започнало злокачествено израждане на стомашната лигавица.

За целта по време на ендоскопията се взима биопсия от лигавицата и се прави хистологично изследване. Освен това опитният специалист може в голяма част от случаите по самия вид на язвения дефект да определи дали се касае за обикновена язва, или е налице повишена вероятност за злокачествена промяна на лигавицата. Симптомите, които издават рак на стомашната лигавица, са: понижен апетит, съпроводен от рязко отслабване; влошаване на общото състояние, лесна уморяемост и развитие на анемия.

Към тях нерядко се прибавя обостряне на симптоматиката, свързана с язвената болест. Злокачествено израждане на язвата се наблюдава най-често при възрастни хора с намалена киселинност на стомашния сок, особено ако при тях е налице и наследствена обремененост. При положение че страдащите от язва на стомаха провеждат редовно необходимите профилактични прегледи, има голям шанс злокачественото израждане на лигавицата да бъде открито навреме.

Това позволява да се предприемат адекватни хирургически и други мерки, с помощта на които ракът се ликвидира окончателно.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние