Бирата - митове и истини

Бирата - митове и истини

Злоупотребата с напитката вреди на стомаха и на сърцето, разваля фигурата и съсипва мъжествеността. Приятелството с халбата си има своите правила.

За ползата от бирата битуват легенди: пий бира и няма да страдаш от хиповитаминоза, а дрождите, които съдържа, ще заздравят косите ти и кожата ти ще бъде хубава. Уви, не е така. Каква е истината?

Бирата е полезна в малки количества и то, когато е "жива", т.е. не е стабилизирана, не съдържа консерванти и не е подложена на пастьоризация. В останалите случаи още по време на приготовлението витамините се разрушават, а дрождите се филтрират.

Днес все по-рядко варят бира от ечемик, като го заменят с ориз, пшеница и царевица. При тяхната ферментация се образува опасен за здравето спирт.

Много се спекулира с пикочогонния ефект на бирата. Истината е, че тя натоварва прекомерно бъбреците и безпощадно "измива" от организма жизненоважните елементи калий, магнезий, желязо, калций, йод, манган.

У пристрастените към бирата се образува т. нар. "бирено коремче", а затлъстяването често води към сърдечна недостатъчност и инсулти. Бирата съдържа много въглероден двуокис, който разширява капилярите в слизестата обвивка на храносмилателните органи и течността с ускорени темпове постъпва в кръвта. В резултат кръвоносната система се "препълва", а това води до разширяване на сърдечните камери и удебеляване на стените на сърцето, което става вяло и изпомпва лошо кръвта. Това явление в медицината се нарича "синдром на биреното сърце".

За хипертониците и за хората, които страдат от сърдечна недостатъчност, бирата е противопоказна. Грешат онези, които прилагат бирена "диета". Особено вредно е да се пие бира на гладно. Тя дразни лигавиците на стомаха и червата. Никак не е безобидна бирата за страдащите от дисбактериоза, гастрит, с повишена киселинност, язва на стомаха и хранителна алергия към консерванти.

Науката потвърждава истината, че бирата вреди на мъжката потентност. Някои от нейните компоненти стимулират изработката на женските полови хормони естрогени. Напитката съдържа и фитоестрогени, които имитират хормоналното въздействие на естрогените. Продължителната злоупотреба с бира може да доведе до хормонален дисбаланс в организма и да предизвика "феминизация" на тялото: постепенно се оформят закръглен корем, пищни бедра и женствени гърди - затлъстяване, характерно за женския тип. Успоредно с това намаляват мускулната маса, окосмяването по тялото и лицето и дори половото влечение.

Правила за пиенена бире. За да не оформите бирено коремче, смятайте бирата за самостоятелна храна или поне си подбирайте нискокалорично мезе. Пийте бирата бавно, на малки глътки. Така стомахът се разтяга по-малко, а въглеродният двуокис му действа не толкова агресивно. Не се "наливайте" напразно - бирата не утолява така добре жаждата, както минералната вода. И не се изкушавайте да пиете бира преди сън, тъй като това натоварва бъбреците много силно.

Специалистите са установили, че приятният вкус на бирата и нейният "несериозен" градус прави борбата с алкохолната зависимост от бира по-сложна в сравнение с отказа от твърдия алкохол.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана