Благотворното въздействие на кафето върху здравето

Дата: 2015-08-25 15:35:47, от: Здравко Здравков
Благотворното въздействие на кафето върху здравето

Hай-новите научни факти относно ползата от кафето са изключително впечатляващи. Те опровергават множество митове и заблуди от миналото, свързани с ароматната напитка. Употребявано с мярка - 3 до 5 напитки дневно, кафето влияе благотворно върху редица органи и системи в човешкия организъм. Доскоро ефектите му върху организма се свързваха предимно с действието на кофеина, но напоследък все повече се акцентира върху силното му антиоксидантно действие. Едно от най-големите съвременни открития е, че в кафените зърна се съдържа голямо количество антиоксиданти.

Основното въздействие на кафето всъщност се крие в ксантиновия алкалоид кофеин и в антиоксидантите (предимно полифеноли).

Антиоксидантите са жизненоважни за организма, защото неутрализират свободните радикали, които са причина за инициирането и развитието на редица болестни процеси. Ежедневни фактори от заобикалящата ни среда като замърсен въздух, UV лъчи, цигарен дим, физическо и умствено натоварване водят до възникване на оксидативен стрес, с който вътрешната ни антиоксидантна система не е в състояние да се справи. Ето защо се налага допълнителен прием на антиоксиданти. Според учените редовното им приемане може не само да ни предпази от появата на някои сърдечно-съдови, дегенеративни и ракови болести, но и да удължи живота с 20-30 години и да го подобри качествено.

Важно е да знаем, че трябва да си набавяме антиоксиданти с естествен произход.

Богати на ценните елементи са много плодове и зеленчуци, ядки, семена, зърна и суровите кълнове от тях, пчелният мед, както и някои напитки - кафето, зеленият чай, червеното вино, какаото. Според класацията на американското списание за клинично хранене кафето е на 6-о място сред 50-те храни и продукти, най-богати на антиоксиданти. Преди него са само черните боровинки, орехите, ягодите, артишокът, червените боровинки.

Какви са ползите за здравето ни от кафето?
Тонизира сърцето

Според редица проучвания консумацията на кафе намалява риска от фатални сърдечни пристъпи. Благоприятният ефект идва, от една страна, от антиоксидантите в кафето, които намаляват възпаленията, спират атерогенезата и формирането на атеросклеротичните плаки, подобряват функциите на кръвоносните съдове. От друга страна, кофеинът в кафето стимулира съдодвигателните зони в главния мозък, което води до нарастване силата и честотата на съкращенията на сърдечния мускул.

Увеличава физическата издръжливост

Доказан факт е, че кофеинът подобрява физическата активност и се представя като благотворен за изпълняването на физическите упражнения, действайки както на функцията на мускулите, така и върху умственото съсредоточаване. Наред с това кофеинът стимулира тялото да изгаря повече мазнини и по-малко въглехидрати и действа като общ стимулатор на метаболизма, особено при по-интензивно физическо натоварване или спортни занимания. Кафето е особено подходящо и преди редовна тренировка, защото освен за отличния ни тонус, се грижи и за добрата форма на тялото ни (чаша чисто разтворимо кафе - 150 мл, съдържа само 2 калории).

Ако след изтощителни тренировки във фитнес залата изпием чаша кафе - болката в мускулите ще изчезне като по чудо. Проучванията показват, че кафето значително намалява мускулната болка и е по-ефикасно от аспирина.

Стимулира ума

Като естествен стимулатор на висшите отдели на централната нервна система кофеинът усилва и подобрява протичането на процесите в мозъка. Това води до премахване на умората и сънливостта, до повишаване на умствената работоспособност и издръжливост, до изостряне дейността на анализаторите и облекчено протичане на мисловния процес. Затова кафето е мощен биостимулатор, особено подходящ при усилена умствена дейност.

Без ободряващата напитка на мнозина им е трудно да започнат деня.

Напитката дори може да премахне главоболие при мигрена. Това отново се дължи на кофеина, който усилва действието на всички аналгетици. Ценната съставка също така ускорява и образуването на ендорфин и серотонин от мозъка, познати още като хормони на щастието. В резултат стресът, раздразнителността и депресията намаляват и настроението се подобрява. През последните години беше доказано и че редовната умерена консумация на кафе намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Подобрява храносмилането

Кафето засилва продукцията на стомашен сок и подобрява процеса на храносмилане. Ето защо кафе-напитките се препоръчват за консумация след хранене.

Защитава черния дроб

Откритията от метаанализа на девет епидемиологични проучвания, публикувани през май 2007 г. в медицинския журнал "Гастроентерология", показват, че консумацията на кафе намалява и риска от развитие на рак на черния дроб. Консумацията от две чаши кафе на ден се свързва с 31% намален риск от рак на черния дроб при хора без история на заболявания на черния дроб и при 44% от хора с налична история на такива заболявания.

Намалява риска от диабет

12-годишно изследване на 12 204 души на средна възраст в САЩ, които приемат повече от четири чаши кафе дневно, е установило, че те имат по-малък риск да развият диабет тип 2, отколкото хората, които рядко пият кафе. Изследователите съобщават, че една от вероятните причини за наблюдавания предпазващ ефект на кафето са някои компоненти на напитката (магнезий и хлорогенна киселина), които могат да участват в регулирането на кръвната глюкоза в човешкото тяло.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана