И през отпуската трябва да се храним редовно и балансирано

И през отпуската трябва да се храним редовно и балансирано

За да запазите хубава фигурата си и да не качите излишни килца, проучете предварително къде какво предлагат в курортните заведения. Контролирайте глада, като не пропускате закуската и обяда.

Hа курорт можем да напълнеем, но и да отслабнем. Дали ще свалим няколко излишни килца, или ще си ги натоварим, зависи от много фактори, но преди всичко от самите нас. Предлагаме ви няколко простички съвета за поддържане на добрата физическа форма. Тя се постига с редовно балансирано хранене, а не с гладуване или с безразборно похапване - когато, колкото и с каквото падне. И разбира се, с много движение - ходене пеша, спорт, гимнастика, екскурзии... Планирайте храненето си. Това означава отрано да помислите какво, кога и къде ще ядете. Разбираемо е, че през ваканцията ни се иска да се отпуснем. Но както решаваме какво ще облечем на плажа, в ресторанта или на вечерната разходка край морето, както избираме оптималното време за екскурзия или за шопинг, така можем да направим и правилен разчет на своето хранене в новите условия.

Не проспивайте закуската.

През отпуската не се налага да ставаме рано. Добре е да си поспиваме повечко, но не бива за сметка на дрямката да се лишаваме от закуска. Ситата храна сутрин е задължителна, ако искаме да отслабнем.

Не пренебрегвайте обедите и междинните хранения.

Съкращаването им не се препоръчва, защото ще се почувствате изтощени, а и прегладнели, вечерта ще погълнете много по-големи количества храна, а може би и не най-подходящата. Обикновено се отказваме от обяда заради горещината по пладне или пък защото сме станали от леглото късно и искаме да постоим по-дълго на плажа. Екскурзии, разходки и приятни компании също нарушават обичайния ред: три основни хранения и две междинни. Но ако съзнателно планираме да спазваме този режим, и обедът ще ни е навреме, и здравословната закуска - плодове, зеленчуци, кисело мляко, плодов сок, ще ни бъде под ръка в точното време.

Пийте много вода и прясно изцедени сокове.

Не се наливайте с консервирани и с газирани напитки - една чаша от тях (100 мл) съдържа почти 100 килокалории. Помнете, че най-здравословно е да се пие обикновена или минерална вода.

Опасности дебнат и в ресторанта

Ако дълго се чудите и маете около избора му, чувството на глад може да достигне космически мащаби. А когато накрая вземете в ръцете си менюто и се доберете до чинията, трудно ще прецените и размера на порциите, и съдържанието на мазнини в блюдата, почти сигурно ще си поръчате и десерт, а можем и да повторите... Ето защо най-добре е отдалеч да проучите къде какво се предлага в курортните заведения и да сядате на масата спокойни и уверени, че ще си угодите с нещо вкусно, но няма да прекалите с нищо и да добавите излишни сантиметри към талията и ханша.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние