И през отпуската трябва да се храним редовно и балансирано

И през отпуската трябва да се храним редовно и балансирано

За да запазите хубава фигурата си и да не качите излишни килца, проучете предварително къде какво предлагат в курортните заведения. Контролирайте глада, като не пропускате закуската и обяда.

Hа курорт можем да напълнеем, но и да отслабнем. Дали ще свалим няколко излишни килца, или ще си ги натоварим, зависи от много фактори, но преди всичко от самите нас. Предлагаме ви няколко простички съвета за поддържане на добрата физическа форма. Тя се постига с редовно балансирано хранене, а не с гладуване или с безразборно похапване - когато, колкото и с каквото падне. И разбира се, с много движение - ходене пеша, спорт, гимнастика, екскурзии... Планирайте храненето си. Това означава отрано да помислите какво, кога и къде ще ядете. Разбираемо е, че през ваканцията ни се иска да се отпуснем. Но както решаваме какво ще облечем на плажа, в ресторанта или на вечерната разходка край морето, както избираме оптималното време за екскурзия или за шопинг, така можем да направим и правилен разчет на своето хранене в новите условия.

Не проспивайте закуската.

През отпуската не се налага да ставаме рано. Добре е да си поспиваме повечко, но не бива за сметка на дрямката да се лишаваме от закуска. Ситата храна сутрин е задължителна, ако искаме да отслабнем.

Не пренебрегвайте обедите и междинните хранения.

Съкращаването им не се препоръчва, защото ще се почувствате изтощени, а и прегладнели, вечерта ще погълнете много по-големи количества храна, а може би и не най-подходящата. Обикновено се отказваме от обяда заради горещината по пладне или пък защото сме станали от леглото късно и искаме да постоим по-дълго на плажа. Екскурзии, разходки и приятни компании също нарушават обичайния ред: три основни хранения и две междинни. Но ако съзнателно планираме да спазваме този режим, и обедът ще ни е навреме, и здравословната закуска - плодове, зеленчуци, кисело мляко, плодов сок, ще ни бъде под ръка в точното време.

Пийте много вода и прясно изцедени сокове.

Не се наливайте с консервирани и с газирани напитки - една чаша от тях (100 мл) съдържа почти 100 килокалории. Помнете, че най-здравословно е да се пие обикновена или минерална вода.

Опасности дебнат и в ресторанта

Ако дълго се чудите и маете около избора му, чувството на глад може да достигне космически мащаби. А когато накрая вземете в ръцете си менюто и се доберете до чинията, трудно ще прецените и размера на порциите, и съдържанието на мазнини в блюдата, почти сигурно ще си поръчате и десерт, а можем и да повторите... Ето защо най-добре е отдалеч да проучите къде какво се предлага в курортните заведения и да сядате на масата спокойни и уверени, че ще си угодите с нещо вкусно, но няма да прекалите с нищо и да добавите излишни сантиметри към талията и ханша.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана