Лютите чушки тушират болката

Дата: 2015-09-17 12:21:46, от: Здравко Здравков
Лютите чушки тушират болката

Чушките, лютите чушлета и подправката червен пипер са много полезни. По богатство на витамин С те надминават лимоните. Сред ценните им биологично активни съставки са и витамин А, каротеноидите, етеричните масла и особено алкалоидът капсицин в лютите чушки, от който се произвеждат ефективни лечебни препарати. Капсицинът се характеризира с многообразни физиологични ефекти:

Антиоксидантно действие, което се дължи преди всичко на каротеновата молекула.

Увеличава стомашния сок и солната киселина и подобрява храносмилането.

Положително въздействие върху сърдечно-съдовата система: понижава нивото на холестерола и триглицеридите, потиска тромбоцитната агрегация (слепването на кръвните плочици), повишава фибринолитичната активност (разтопява съсиреците).

Цитостатично въздействие - има данни, че потиска възникването и развитието на някои видове тумори.

Локално приложени, препаратите от пипера оказват ревулсивен ефект, зачервяване на кожата, повишение на температурата, намаляване на болката. Тези ефекти на пипера се дължат на способността му да блокира клетките, освобождаващи субстанция "Р", която е най-вероятният фактор, обуславящ болката и възпалителните компоненти при редица заболявания: ревматоиден артрит, остеортрит, невропатии и други.

Най-широко приложение на препаратите, получени от пипера, е локалното. Обикновено те съдържат около 0,025 до 0,075% капсицин. Този природен продукт, известен като пасацин-крем, капсолин или финалгон (унгвенти), оказва лечебно въздействие при остри и хронични възпалителни заболявания на мускулите и ставите, при херпес зостер, диабетична невропатия, мигрена, след ампутация и мастктомия. Доказано е лечебното му действие и при начални форми на псориазис. Подробни проучвания показват, че препаратите от пипера премахват силната болка при язви в устната кухина, като последица от лъчетерапия, при тригемисунова невралгия, която както е известно, е нетърпима и много упорита. Статистическите данни сочат благоприятно въздействие и при около 70% от болните с диабетна невропатия. Мигренозните кризи, характерни с жестоката си болка, се повлияват посредством назално намазване с мехлем от капсолин: след три седмици мигренозните пристъпи се разреждат и намаляват по сила.

Едно от най-популярните приложения на препаратите, съдържащи капсицин, е при ревматоидния артрит и остеоратритите. Проучванията показват, че след третиране с тях в продължение на един месец при около 80% от случаите болката значително се тушира. Благоприятният ефект при начална форма на псориазис се свързва най-вероятно с наличието на субстанция "Р" в кожата. След прилагане на мехлема от капсицин скоро сърбежът намалява, зачервяването избледнява и хиперкератозата на кожата се забавя.

Важно е да се знае обаче, че някои лица могат да проявят алергия към тези продукти.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана