Минерална вода, кални бани или възстановяващ масаж?

Минерална вода, кални бани или възстановяващ масаж?

Не предприемайте сами процедури с минерална вода, лечебна кал или масаж. Най-добре е специалист да изясни какво не достига на вашия организъм и от каква терапия имате нужда чрез анализ на кръвта, урината и други изследвания. Пиенето на минерална вода е полезно при хора със заболявания на стомашно-чревнатаина отделителната система. Тя помага и при проблеми на нервната, ендокринната и сърдечно-съдовата система.

Но ако пиете лечебна вода без контрол, излишъкът от минерали се натрупва в организма и вреди на здравето: хлорът отслабва работата на сърцето и влияе зле на костния мозък; калцият може за увреди бъбреците; прекомерното количество желязо в кръвта може да доведе до образуване на тромби.

Минералните бани актвизират обменните процеси в организма. Според състава и температурата на водата, и под лекарски контрол ваните подобряват сърдечната дейност, нормализират кръвното налягане, укрепват нервната система. Но те мо гат да навредят на хора с много бенки или други образувания по тялото.

При предозиране кожата се пресушава от солите и загубва част от защитните си свойства, а след завръщане от курорта човек лесно се поддава на простуда. Калолечението има още по-активно въздействие от минералните бани. Топлите кални апликации се назначават при травми, кожни заболявания, осетохондроза, за засилване на кръвообращението и обменните процеси, при астма и често боледуващи деца. Но тази процедура е доста натоварваща за организма. Ето защо тя е противопоказна за много сърдечно-съдови заболявания, тежки форми на варикоза, доброкачествени образувания, болни бъбреци и за бременни.

Масажът и мануалната терапия усилват циркулацията на кръвта и лимфата, ускоряват обмяната на веществата, помагат възстановяването след травми. Те могат да решат проблеми, свързани с болки в гърба или в ставите. Масажирането на големи области в областта на врата или горната част на гърба, които предизвикват усилено кръвообращение, обаче в някои случаи също могат да доведат до претоварване на организма.

При по-силов масаж на гърба или терапия, извършена от недобър специалист, може да си докарате разместване на гръбначните прешлени, радикулит, миозит и други болезнени проблеми.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Плодове

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Страх

Напрежение

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Диета

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Спорт

Грижи

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Маска

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Ангина

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Яйчници

Хемороиди

Слънце

Зачервяване

Ученик

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка