При хрема не прекалявайте с капките за нос

При хрема не прекалявайте с капките за нос

Хремата е резултат на възпаление на носната лигавица, което в повечето случаи се предизвиква от вирусна агресия. Най-често виновниците са от групата на риновирусите. След допир на заразени предмети и по въздушно-капков път болестотворните микроорганизми попадат в носоглътката, включително и в носната кухина, и започват да се размножават в лигавицата на носа. Това води до отделянето на вещества, които предизвикват локално възпаление и свързаните с него симптоми: оток на лигавицата и запушване на носа, чувство за дразнене и сърбеж, отделяне на секрет и др. Тези оплаквания нерядко се допълват от главоболие, леко повишение на температурата, отпадналост, безапетитие и др.

Появата на хрема се благоприятства от излагането на силен вятър или ниска температура, тъй като те водят до намаляване на защитните сили на носната лигавица, вследствие на което тя става по-уязвима. Възпалението на носната лигавица, предизвикано от вируси, създава предпоставки за развитието на друг вид болестотворни микроорганизми - бактерии. Бактериалната инфекция е по-сериозна от вирусната и ако не бъде лекувана навреме и адекватно, може да доведе до разпространяване на възпалението в носа към синусите, ушите и долните дихателни пътища.

Всеизвестен у нас е анекдотът, че с лечение хремата минава за 7 дни, а без лечение - за една седмица. Тази шега почива на факта, че засега класическата медицина не разполага с достатъчно ефикасни средства за неприятното течение от носа. Причина за това е, че вирусите не се влияят от съвременните медикаменти. Ето защо най-добре е при наличие на хрема да направим всичко възможно, за да увеличим защитните си сили, необходими за справяне с инфекцията. Що се отнася до спрейовете и капките за нос, те имат две основни цели:

Свиване на прекалено разширените по време на възпалителния процес кръвоносни съдове до нормални размери и намаляване на количеството течност, излизащо извън тях.

Неутрализиране на възпалителното действие на някои вещества, освобождаващи се в резултат на инфекциозния процес, които предизвикват набъбване на носната лигавица и секреция от носа.

Широко разпространените капки за нос повлияват хремата, но те не отстраняват самата причина за появата.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние