Сухата кожа не обича студа и горещината

Дата: 2012-09-03 06:43:00, от: Здравко Здравков
Сухата кожа не обича студа и горещината

Oбикновено значимостта на диагнозата "суха кожа" се подценява. Освен че това състояние може да бъде нелицеприятно, то може да причини значително неудобство. Сухата кожа се проявява под формата на фини напуквания или бръчици и се дължи на свиването на повърхностните клетки (епидермални клетки).

По-сериозните състояния на суха кожа, като например заболяването ихтиоза, могат да бъдат толкова явни, че дори да причинят психологически стрес. В голяма част от случаите сухата кожа се предизвиква от отделни фактори на околната среда, които могат да бъдат напълно или частично контролирани. Тези фактори включват: излагане на горещина и студ, на ниска влажност на въздуха, продължително използване на климатик или централно отопление, както и прекалено честото къпане.

Хроничните или сериозните проблеми със сухота на кожата изискват преглед от дерматолог. Преди това обаче самите вие можете да опитате да подобрите състоянието си. Започнете да използвате кремове против суха кожа овлажняващи и омазняващи. Не прекалявайте с къпането и избягвайте силно изсушаващи сапуни. Най-често сухата кожа е временен проблем например появява се само през зимата. При повечето хора кожата е най-суха на ръцете, ходилата и отстрани на корема, но областите, които засяга, може да варират.

Симптомите обикновено зависят от възрастта, здравния статус, местоживеенето, времето, което прекарвате навън. Те се изразяват в чувството на стегнатост, особено след контакт с вода (къпане, плуване); поява на сърбеж, който може да бъде и особено силен; слабо до силно излющване или образуване на люспи; тънки бръчици или пукнатини; зачервяване; дълбоки пукнатини, които могат дори да кървят. На вид кожата изглежда свита или дехидратирана и е по-скоро твърда и груба, отколкото нежна и мека. Обикновено сухата кожа е резултат от влиянието на отделни фактори от околната среда.

Зимата е сезон, който оказва най-голямо влияние, тъй като температурата и влажносттана въздуха рязко спадат. Дискомфорт създават и горещите летни месеци. Климатът в пустините естествено влияе неблагоприятно - там влажността на въздуха спада до10%. По подобен начин влияят централното отопление и климатиците. Влажността в помещението, а съответно и на кожата, се понижава и при отопление с печка на дърва, камина, калорифери. Честото къпане, особено ако обичате горещата вода или продължителния престой в банята, причинява разрушаване на липидния бариерен слой на кожата. Това се отнася и за системното плуване в басейни, в които водата е силно хлорирана.

Много от сапуните и козметичните средства за хигиена на тялото също увреждат водно-липидната мантия на кожата. От тях най-големи вредители са ароматизираните и антибактериалните сапуни и шампоани, които силно изсушават кожата и скалпа на главата.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана