За целулита са виновни най-вече гените

За целулита са виновни най-вече гените

Повечето жени имат целулит състояние, при което мастната тъкан по бедрата и ханша изглежда набраздена или трaпчинковидна. Въпреки че не е сериозен медицински проблем, той може да предизвика психологическо неудобство, особено при носене на къси поли и панталони, бански костюм и т.н.

Целулитът прави кожата да изглеждакато"надупчена" и неравна. Често се сравнява с портокалова кора. В леките случаи той се забелязва, когато кожата се притисне и по нея се появят малки трaпчинки. При по-тежките форми тези трaпчинки са значително по-забележими и кожата изглежда като редуване на подутини и вдлъбнатини. Обикновено целулитът се настанява по бедрата и задните части на жените, но се среща и по гърдите и долната част на корема.

Не е изключена и горната част на ръцете. Целулитът е причинен от нишковидни съединителнотъканни влакна, които свързват кожата и мускулната тъкан под нея. Тези влакна минават през мастната тъкан, която се намира между кожата и мускулите. Когато мастните клетки се увеличават, се натрупва мазнина в резултат на неправилно хранене или начин на живот. Това причинява неравностите по кожата, които на повърхността придобиват формата на целулит.

При жените целулитът се среща по-често, отколкото при мъжете. Около 8 на всеки 10 жени страдат в някаква степен от "портокалова кожа". Причината е, че обикновено жените са склонни да натрупват мастна тъкан в областта на бедрата и ханша. Възрастта също е от значение- с годините кожата губи еластичност и поради тази причина целулитът се среща почесто при жени в зряла възраст. Напълняването може да го направи по-забележим.

Това обаче не изключва възможността да бъдат засегнати и фините дами. Смята се, че целулитът зависи до голяма степен от гените. Други фактори са: стресът, обездвиженият начин на живот, използването на хормонални контрацептиви и др. Тъй като не става дума за сериозно състояние, лечение не е необходимо. Повечето лекари дори го смятат за нормално явление. Но в случай че сте притеснени за състоянието и външния си вид, потърсете съвет от дерматолог.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние