Терапията със стволови клетки на диабет тип 1

Дата: 2013-05-17 05:36:00, от: Здравко Здравков
Терапията със стволови клетки на диабет тип 1

След присаждане на стволови клетки болни от диабет тип 1 нямали нужда от инжектиране на инсулин средно две и половина години след лечението, съобщиха изследователи.

При предишни трансплантации срещу този тип диабет на пациентите бяха инжектирани клетки от т.нар. Лангерхансови острови в панкреаса, взети от няколко донори. В новото изследване, проведено в САЩ, от собствената кръв на пациентите били изолирани стволови клетки. След лабораторна обработка клетките били върнати в тялото на диабетиците. На лечение били подложени общо 23 души, болни от диабет тип 1. От тях 20 успели да спрат инсулиновите си инжекции. Един пациент не използвал инсулин в продължение на 4 години; четирима - 3 г.; трима - 2 г.; четирима - повече от година след лечението със стволови клетки. Двама диабетици развили пневмония в болницата, трима получили хормонални проблеми, а деветима мъже станали стерилни.

Стволовите клетки, изглежда, "пренастройват" имунната система да не атакува клетките на т.нар. Лангерхансови острови, които участват в синтеза на естествен инсулин в тялото. Ефектът е продължил и е доказано, че не може да се дължи на други фактори, като например промени в хранителната диета след лечебната процедура, казва проф. Ричард Бърт от медицинския институт "Файнбърг" към Северозападния университет в Чикаго. Недостатък на лечението е, че действа само в рамките на три месеца след развитието на заболяването, преди имунната система да е разрушила всички собствени островни клетки в панкреаса.

Д-р Йейн Фрейм, директор на изследванията в благотворителната организация "Дайъбитис Ю Кей", препоръчва експериментът да се проведе с контролна група, за да се сравнят резултатите, и да се извърши по-продължително проследяване при по-голям брой хора. "Погрешно е да се пораждат неоснователни надежди у диабетиците за ново лечение на болестта им", добавя д-р Фрейм. Експертите обаче са единодушни, че лечението със стволови клетки представлява съществено развитие в управлението на диабет тип 1.

Панкреасът секретира инсулин в зависимост от нивото на глюкозата в кръвта. При диабет тип 1 жлезата не произвежда хормона. Този диабет се развива предимно в детството и не е свързан със затлъстяване

0 коментара : "Терапията със стволови клетки на диабет тип 1"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана