Резките промени в настроението без повод и причина не са каприз

Дата: 2015-02-18 11:06:00, от: Здравко Здравков
Резките промени в настроението без повод и причина не са каприз

Това е симптом на сериозно заболяване, което се дължи на биохимично неравновесие в някои области на мозъка и изисква адекватно отношение и лечение.

На всеки човек му се е случвало да изживява своите моменти на "възход", когато всичко се случва лесно, когато настроението е приповдигнато, а около него е пълно с "приятели". Но има моменти и на "падение", когато всичко става изключително трудно (ако изобщо стане), когато настроението е понижено, когато около нас няма никой, освен най-близките ни. Но всичко това обикновено е свързано с определени житейски ситуации и често с отминаването на конкретната ситуация всичко си идва на мястото и животът продължава в нормалното си русло.

За разлика от този сценарий, при биполярното разстройство промените в настроението настъпват почти винаги без сериозен външен повод и причина, като по правило тези промени са резки, с много голяма интезивност и с продължителност от поне няколко седмици. По време на тези периоди цялостното поведение е променено, а ежедневното функциониране е грубо нарушено.

Това състояние не е просто реакция на нещо отвън, нито странност на характера или просто някаква глезотия, а сериозна болест.

Тя се дължи на известно биохимично неравновесие в някои области на мозъка и изисква сериозно отношение и лечение.

Кои са причините за биполярното разстройство

Причината за подобно неравновесие никога не е само една. Някои учени смятат, че сред тях е и наследствената обремененост. Според други болестта може да се прояви като следствие от други системни заболявания на човешкия организъм, както и от травма на главата, от злоупотреба с някои психоактивиращи вещества (стимуланти) и алкохол. Възможно е също реакциите на някои екстремни житейски стресори (или отсъствието им) да изиграят ролята на отключващ механизъм за появата на болестта.

Биполярното разстройство е относително широко разпространено, засяга около 1% от населението и често води до инвалидизация за продължителен период от време.Проявите му са разнообразни, но основният маркер е необичайно интензивната и продължителна промяна на настроението към единия от двата противоположни полюса - състояние на прекомерна приповдигнатост и енергичност (мания) или на тотално отчаяние и апатия (депресия).

Тези състояния могат да се редуват в произволна последователност и през различни интервали от време, като симптомите им могат да бъдат различно изразени при различните хора. Интензивността им също може да варира, понякога дори в рамките на едно денонощие.

Съвременната медицина разполага с различни форми за лечение на биполярното разстройство - медикаментозни и психотерапевтични.

При приблизително при 90% от хората с биполярно разстройство комбинирането им може да доведе не само до сравнително бързо овладяване на симптоматиката, но и до контролиране и предотвратяване на бъдещи епизоди. Така биполярното разстройство би могло да се овладее до степен, при която липсват характерните резки промени в настроението и емоционалната нагласа. Това от своя страна дава възможност на човека да повиши своята устойчивост към различните отключващи механизми на болестта, а оттам - и да се понижи степента на инвалидизиране.

 

0 коментара : "Резките промени в настроението без повод и причина не са каприз"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана