Да си изберем подходяща и удобна четка за зъби

Дата: 2015-11-08 10:10:31, от: Здравко Здравков
Да си изберем подходяща и удобна четка за зъби

Четката за зъби е важен елемент за поддържане на добра устна хигиена. На пазара се предлагат ръчни и електрически. Първоначално електрическите показват по-висок плакоочистващ ефект, тъй като представляват новост за пациента и той ги използва по-усърдно, респ. по-продължително. Главичката на четката за зъби по размери трябва да подхожда на полетата за четкане (да е съобразена с възрастта) и да е със заоблени ръбове, за да не се травматизират меките тъкани в устата.

Общоприето е, че най-подходящи са четките с изкуствени влакна. Изкуственото влакно може да бъде с различна степен на твърдост и еластичност. То може да се заобля при изрязването му, поради което се ограничава възможността за травматизиране на меките и твърди тъкани. Освен това изкуствените косъмчета променят по-слабо физическите си качества под въздействие на влагата и температурата, поради което имат по-висок очистващ ефект.

Естественият косъм (най-често четина от китайско прасе) има цев, в която се задържат течности - "хранителен бульон" за микроорганизмите. Това може да обуслови допълнително инфектиране на пародонта, особено когато е налице възпалителен процес. Освен това при износването си върховете на естествените косми се нацепват и се формират многократно по-голям брой дразнещи гингивата връхчета.

Четката за зъби изпълнява своето предназначение, когато не е износена. Необходимо е периодично снабдяване с нова четка - на всеки 2 до 3 месеца. На захабената четка горните краища на влакната са раздалечени едни от други, наклонени и деформирани. Желателно е да се разполага поне с 2 четки за зъби (една за сутрин и една за вечер), тъй като само предварително сухото, еластично влакно има изчеткващ ефект. Сега се предлагат и четки с маркирана в друг цвят ивица от снопчета, която с износването на влакната се обезцветява. А това е точен индикатор за смяна на четката.

Времетраенето на измиването е индивидуално, но то не бива да бъде по-кратко от 3 минути, респ. броене до 180-200. Точното определяне на времетраенето се извършва под контрола на средствата за визуализиране на зъбната плака. Обикновено зъбите се мият сутрин и вечер. Особено щателно трябва да бъде вечерното четкане, за да не остават хранителни остатъци и зъбна плака, които заедно с нощния покой на слюнката ще осигурят размножаването на микроорганизмите и формирането на обилна зъбна плака с последващо минерализиране и превръщане в зъбен камък. Ето че народното схващане, че "зъбите се мият сутрин за хубост, вечер - за здраве", намери своето научно обяснение.

0 коментара : "Да си изберем подходяща и удобна четка за зъби"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана