Фибромиалгията протича с пъстра клинична картина

Дата: 2014-01-20 06:00:00, от: Здравко Здравков
Фибромиалгията протича с пъстра клинична картина

Фибромиалгията е сравнително неотдавна описано хронично заболяване на скелетната мускулатура. Проявява се с характерно удебеляване на отделни мускулни групи и със спазми на мускулни фибри. Заболяването влияе на хората физически, психически и социално. Всъщност фибромиалгията е сбор от симптоми и белези, които се явяват едновременно или последователно, но не са свързани със специфичен процес. Ето защо тя се счита за синдром, характеризиращ се с пъстра клинична картина, за която най-характерната черта е хроничната болка с периодични мускулни тикове (крампи), смущения в съня, главоболие и депресия.
По своята клинична картина фибромиалгията много прилича на синдрома на хроничната умора, при който водещ симптом е имунният дефицит - непосредствена причина за възникването на вирусни и бактериални инфекции от типа на Епщайн-Бар, херпесни инфекции, микоплазми и кандидомикози.

Фибромиалгията се характеризира с мускулна болка и хронична умора, особено изразена сутрин, мравучкане, мускулни крампи, невралгични болки, нарушен сън, отслабване на паметта, намалена концентрация на вниманието, неспокойствие, дизурични смущения (при уринирането), парестезии в крайниците, включително психични разстройства.
Крайниците често са студени с повишена чувствителност. Налице е увеличено съдържание на субстанция Р в гръбначно-мозъчната течност. Едновременно с мускулните болки се появяват и такива в шийните прешлени, кръста, тазобедрените стави и темпоро-мандибуларните стави. Тези оплаквания се изострят при стрес и нервно напрежение.
Счита се, че фибромиалгията има генетичен произход.

По-нови изследвания обаче показват, че една от основните причини за нейната поява е аномалия в хипокампа (област в мозъка). Става дума за разстройства в метаболизма на някои биогенни амини, като серотонин, допамин, ГАМК, норадреналин и други, в резултат на което възникват различни симптоми, характеризиращи болестното състояние. На второ място по значимост е стресът, който провокира развитието на фибромиалгията с цяла гама симптоми: сънливост, мигренозни болки, адинамия, дизурични оплаквания, дразнимо дебело черво, жлъчни дискинезии и др. Дисфункцията, настъпила в хипокампа, и последвалият я дисбаланс между допамина, серотонина и норадреналина, води до намаление на соматотропния хормон невропептид U и лепетин, докато нивата на ендорфините и енцефалините се повишават.

Въпреки проучванията за причините на това заболяване, досега не са установени категорични данни за анатомични находки при синдрома на фибромиалгията. Ето защо не може да се предложи и съответно причинно лечение и по своята същност то е симптоматично и предимно алтернативно.

  • На първо място голяма роля се отрежда на психотерапията. Необходимо е на пациента да бъде разяснена симптоматиката на това заболяване, като се наблегне на сравнително благоприятната прогноза за лечението му при спазване на системни мерки.
  • На второ място той трябва да се убеди в голямата полза от аеробиката за бързото си възстановяване.
  • Трето място заемат лечебните масажи на цялото тяло. Допълнително - според нуждите, могат да се приложат и акупунктура, акупресура, балнеолечение. Прилагат се и препарати от растителен произход, които притежават антиоксидантен, противовъзпалителен и имуномодулиращ ефект: коензим Q10, "Милгамма N", L-карнитин, магнезий, мелатонин, "Сарженор", мултивитамини.
Към медикаментозно лечение може да се прибегне само в краен случай,

когато има подчертана симптоматика на депресия и тревожност. Тогава се прилагат внимателно антидепресанти в малки дози.

Причините за това хроничното заболяване на скелетната мускулатура все още не са напълно изяснени. Благоприятно повлияват психотерапията, аеробиката, масажите, балнеолечението и имуностимулиращите препарати от растителен произход.

0 коментара : "Фибромиалгията протича с пъстра клинична картина"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана