Детето има запек. Как да облекчим стомаха на детето

Детето има запек. Как да облекчим стомаха на детето

Запекът при бебетата и малките деца е състояние, причинено и зависещо от възрастта, анатомо-физиологичните особености на организма и други допълнителни фактори. Той се изразява в отделянето на твърди, суховати изпражнения, придружено с болка и затруднение. Честотата на изхожданията определя има ли запек или не.

Кърмачетата на естествено хранене през първия месец се изхождат след всяко хранене (по 6-7 пъти дневно), а ако са на изкуствено - по 1-2 пъти. Ако бебето "пропусне" 2 дни, на третия му е необходима помощ. До 1-годишна възраст е нормално голямата нужда да идва до 2-3 пъти дневно, а след годинка - 1-2 пъти.

Запек още в първите седмици след раждането подсказва за вродено заболяване и изисква задължителна консултация със специалист. Той трябва да се разграничи и от нередовното изхождане вследствие на недохранване. Ако детето е имало запек, придружен с болезнено изхождане, това може да задълбочи проблема за по дълъг период, свързан със страха от болката.

Запекът може да бъде причинен и от вирусни инфекции, съпътствани от намален прием на храна, висока температура, изпотяване и загуба на течности. Термометърът е първото средство, което може да използвате, за да улесните изхождането. След като анусът се намаже с крем, в него се поставя термометърът и се завърта в двете посоки няколко пъти. Ако не се постигне ефект, опитайте с клизма с детски иригатор, който може да се замести със спринцовка от 10 или 20 кубика.

За лечението на запека основна роля играе храната. Тя трябва да бъде по-течна (супи, бульони). Добре е да се приемат на гладно плодове и сокове със слабително действие-круши, сини сливи, грозде, кайсии. При по-големите деца добре действат сиропът и сладкото от рози. Млякото на кърмачетата на изкуствено хранене може да се приготвя с отвара от овесени ядки.

Ако не постигнете резултат, консултирайте се съсспециалист, който ще установи причината и ще назначи медикаментозна терапия.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана