Какво представлява бебешката екзема

Какво представлява бебешката екзема

Eкземата е възпалителна реакция на кожата, причинена от различни външни или вътрешни фактори. Обривите, които я характеризират, са многообразни по форма и вид и се променят в хода на самото заболяване. Те се различават и в отделните възрастови групи. Екземата има много варианти и може да се появи навсякъде по кожната повърхност. Тъй като отделните видове се причиняват от различни фактори, лечението изисква индивидуален подход.

Заболяването протича в няколко фази: остра, подостра и хронична. За острата фаза са типични зачервяването и подуването на кожата, а също и появата на пъпки (т. нар. папули), както и на мехурчета, пълни с белезникаво съдържимо. След като папулите и мехурчетата се пукнат, се покриват с кори, т. нар. крусти. Възпалителните промени постепенно стихват, зачервяванията изчезват, подуванията намаляват. Процесът преминава в подостра, а по-късно - в хронична фаза, при която кожата загрубява и започва да се лющи и напуква.

Екземата в кърмаческа възраст (атопичен дерматит) се среща при 10-15% от децата.

Често първите прояви се изразяват със силно зачервени бузи, т.нар. круста лактея. Кожната повърхност на засегнатите участъци изглежда напукана и на люспи, образуват се мехурчета. Чувството за сърбеж създава усещане за болка. Екземата може да се появи по всяка част на бебешкото тяло и лице, но най-често засяга кожата на бузите, ръцете и краката.

Понякога тя приема формата на кори, или т.нар. крусти (бебешка кал). Крустите представляват удебелена и люспеста кожа. Освен на скалпа (по главата) те се появяват и от двете страни на носа, веждите, по миглите и зад ушите. Понякога тези участъци са зачервени, но не са болезнени. Най-често крустите изчезват около и след 8-месечна възраст.

В повечето случаи екземата се появява, когато детето започва да приема твърда храна или при прехода от кърма към адаптирано мляко. Това е най-често срещаната форма и разновидност на алергичната реакция. Тя обаче рядко засяга естествено хранените деца. В рисковата група попадат наследствено предразположените към астматични и спастични бронхити, към остър ларингит или сенна хрема. При бебетата, хранени с адаптирано мляко, екземата обикновено се появява около 3-месечна възраст.

Яркочервеният обрив, съпроводен от появата на люспи, по правило се появява първо по бузите, след това може да се разпространи към ушите, по шията, ръцете и краката.

В повечето случаи не обхваща седалището във възрастта между 6 и 8 месеца. По кожата се появяват малки мехурчета, които се пукат, а след това изсъхват и образуват струпеи. Силният сърбеж кара детето често да се чеше. То става неспокойно, а това може да доведе до възпаления и поява на вторична кожна инфекция. С изключение на най-леките случаи, екземата изисква лекарска намеса, за да се предотвратят възможните усложнения. В половината от случаите тя отшумява към 18-ия месец, а в останалите - към 3-годишна възраст. Статистиката сочи, че едно от три деца, страдащи от екзема, впоследствие развива астма или други алергични заболявания.

Причините за появата на екзема в кърмаческа възраст все още не са известни. Смята се, че тя е вид алергична реакция на имунната система срещу използвани козметични средства - сапун, крем, лосион, или пък е следствие от грешка в храненето. Рисков фактор е и наследствеността - когато единият от родителите е страдал от екзема в кърмаческа възраст. В случай че и двамата родители са имали този проблем, то вероятността да се предаде състоянието на детето им е 50%.

Възможно ли е екземата да мине от само себе си?
Повечето деца израстват екземата, преди да навършат 5 годинки.

Много рядко състоянието се проявява и в по-късна детска възраст. В тези случаи то може да изчезне с години, а при изявата си да се характеризира със силно изсъхване (до грапавост) на кожата. Най-честата причина за отключване на екземата е изсушаването на кожата, особено през зимните месеци, когато домът се отоплява и въздухът в стаите е сух. Именно сухотата на кожа е причината и за сърбежа.

Сред дразнещите фактори е сапунът (включително и течен), както и различните омекотители и ароматизирани прахове за пране. Вълнените дрехи могат да предизвикат "пламване" на определени участъци от бебешката кожа. Топлината и изпотяването също водят до поява на екзема и влошаване на състоянието Все още се дискутира дали проявата на екзема при децата е свързана с хранителна алергия. Някои експерти предполагат, че състоянието може да се причини от консумацията на краве мляко, фъстъци, яйца и цитрусови плодове. Затова те съветват да се изключат изброените храни от менюто на бебето.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние