Пробиотиците – санитарите в организма

Пробиотиците – санитарите в организма

B съвременния свят хората живеят и работят в условията на непрекъснат стрес и психическо напрежение. Това води до нарушен баланс в имунната система и клетъчния метаболизъм и до развитието на атеросклероза, диабет, мултиплена склероза, синдром на хроничната умора, остеопороза, дегенеративни болести, преждевременно стареене и т.н. При лечението на множество заболявания, в чиято генеза е налице имунен дефицит, в последните години се забелязва "ренесанс" на пробиотиците.

Пробиотиците представляват полезни чревни бактерии (сапрофити), които попадат в организма заедно с храната (млечните продукти) или чрез приема на хранителни добавки. Предимство на хранителните добавки (таблетки, капсули) с пробиотици, е че те съдържат в концентриран вид няколко щама на тези бактерии. По такъв начин тяхното приложение е по-лесно достъпно, по-ефективно и удобно, особено при тежко болни и при деца. Те притежават способността да се колонизират и размножават в червата и оказват полезен ефект за здравето на "гостоприемника".

Най-важният ефект от пробиотиците за организма е, че те пречат на размножаването на вредните и патогенни микроорганизми,

като по такъв начин благоприятстват редица полезни ефекти:засилване на имунната система, стимулиране на чревната перисталтика и подобряване на абсорбцията на хранителните вещества в червата. Освен това някои щамове произвеждат жизненоважни витамини.

Науката вече е изяснила, че имунният отговор спрямо чуждите субстанции обикновено води началото си от някои външни или вътрешни повърхонсти на тялото и че около 80% от имунитета се реализира в червата. Неслучайно в процеса на еволюцията те са станали най-важната "фронтова линия" между нашето тяло и внесените отвън чужди субстанции. Затова доброто състояние на тяхната лигавица е от първостепенно значение за здавословното състояние на организма.

Пробиотиците "санират" червата, като елиминират патогенните микроорганизми в тях и същевременно стимулират имунните клетки

макрофаги и неутрофили, които са отговорни за прочистването на "нашествениците". Следователно пробиотиците са жизненоважни за дезинтоксикацията на организма и поддържането на имунитета на устойчиво ниво. Досегашният опит от тяхното приложение показва несъмнен благоприятен ефект. Този факт даде основание на изследователите за по-мащабно използване в практическата медицина на нови поколения пробиотици, особено в областта на гастроентерологията.

Важно е да се знае, че когато пробиотиците попаднат в организма, те са изложени на различни неблагоприятни въздействия. Консумацията на тлъста храна, пикантни подправки, алкохол, тютюнопушенето и приемът на някои медикаменти водят до тяхното рязко намаляване. Някои общи инфекции са причина за рязко понижение на сапрофитната флора в червата и причиняват дисбактериоза - например алиментарната интоксикация, причинена от развалена храна и съпроводена с диария. Особено чести и драматично протичащи са тези процеси след прекомерна употреба на широкоспектърни антибиотици, които, наред с унищожаването на болестотворните бактерии, унищожават и пробиотиците.

От своя страна пробиотиците намаляват страничните явления на антибиотиците, използвани за лечение на Хеликобактер пилори - един от причинителите на язвата на дванадесетопръстника с предполагаемо канцерогенно въздействие. Пробиотиците представляват алтернативна профилактична терапия против колонизацията в храносмилателния тракт на тази бактерия. Важно е да се знае, че самостоятелното приложение на пробиотици за лечение на Хеликобактер пилори не може да гарантира дифинитивно излекуване на инфекцията. Но ако те се комбинират с подходяща антибиотична терапия, се постига лечебен ефект в около 90% от случаите.

Пробиотиците се намират в аптечната мрежа под различни названия. Тяхната употреба е абсолютно безопасна, включително и за деца. В случай обаче на остро протичащо инфекциозно заболяване на храносмилателния тракт трябва да се потърси съветът на лекар-гастроентеролог или инфекционист. Употребата на пробиотици без медицински показания не се препоръчва.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние