Как да се предпазим от слънцето и горещините

Как да се предпазим от слънцето и горещините

В горещите дни избягвайте да се излагате на преките слънчеви лъчи, защото съществува опасност от изгаряне, топлинен удар, повишено кръвно налягане, обезводняване и възможна загуба на съзнанието.

Слънчевите изгаряния никак не са безобидни. Доказано е, че те водят до преждевременно стареене на кожата, развитие на фотодерматит (алергия към слънчевите лъчи), намаляване на зрението, а понякога дори до онкологични заболявания (най-вече рак на кожата). Симптомите на слънчевото изгаряне са различни - от порозовяване и зачервяване на кожата с усещане за "горене" до подуване и образуване на мехури. Съществуват различни видове профилактични средства, с които можете да се предпазите. Слънцезащитните кремове с цинков окис и титанов диоксид напълно блокират ултравиолетовата радиация. Те са подходящи за най-чувствителните участъци на кожата като носа и устните. Продуктите, които имат слънцеотразяващи съставки, т.е. частично отразяват ултравиолетовите лъчи, са лосиони и кремове. Те притежават различен фактор, който съответства на степента на защита. Той показва колко пъти защитното средство намалява въздействието на слънчевите лъчи върху кожата. Например фактор 6, означава, че, ако сте на слънце в продължение на 6 часа, вие ще получите такава доза ултравиолетово лъчение, каквато бихте имали за 1 час, ако сте без крем. В случай че възнамерявате да стоите дълго време на слънце, използвайте средства със защитен фактор не по-малко от 15 единици. При някои хора се наблюдава повишената чувствителност към парааминобензоената киселина, съдържаща се в някои от препаратите. На плажа задължително използвайте защитни средства и ги нанасяйте отново през посочения на опаковката интервал от време.

Най-честата причина за слънчевите изгаряния е прекалено дългият престой на слънце през първия ден.

Времето за пребиваване на открито трябва да се увеличава постепенно: от 30 минути през първия ден до не повече от 2 часа дневно. Не се препоръчва да стоите под парещите лъчи между 12 и 14 часа, т.е. в периода, когато слънчевото греене е най-активно. Не мислете, че при облачно време не се получават изгаряния: 80% от ултравиолетовите лъчи са способни да проникват през облаците и също предизвикват изгаряния и увеличават риска от рак на кожата.

Продължителното излагане на слънце през горещите дни може да предизвика и топлинен удар. Неговите симптоми са: главоболие, виене на свят, повръщане, треска, загуба на зрението, повишаване на температурата на тялото до 40 С. В такива случаи задължително се вика "Бърза помощ".

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние