Първа помощ при инфаркт на миокарда

Дата: 2014-01-24 11:30:00, от: Здравко Здравков
Първа помощ при инфаркт на миокарда

Инфарктът на миокарда е сериозно и често срещано заболяване, което се изразява в разрушаване на определен участък от сърдечния мускул. Това се дължи на преустановено кръвоснабдяване вследствие на непроходимост на артерията, която му доставя кръв (респ. кислород). Причината най-често е запушване на артерията от кръвен съсирек (тромб) - тромбоза на коронарна артерия. Предпоставка са болестните промени на вътрешния слой на apтерията. В по-редки случаи непроходимостта на артерията може да е резултат от силен продължителен спазъм, без да има тромботичен процес.

От инфаркт боледуват по-често мъжете (4-5 пъти по-често от жените), и то между 40- и 60-годишна възраст. През последните десетилетия заболяването се среща и при хора на средна възраст. Най-често инфарктът покосява страдащи от преходни или постоянни болки в сърдечната област (стенокардия), които се явяват при физическо или психическо натоварване. В редица случаи той може засегне и т. нар. здрави хора, които никога преди това не са имали оплаквания.
Рисковите фактори за инфаркт са: атеросклерозата, диабетът (особено тежките форми), високото артериално налягане (най-вече нелекуваното), тютюнопушенето и сиситемната употреба на алкохол, уседналият начин на живот, наднорменото тегло, силните отрицателни емоции, някои инфекции, наследствената обремененост и др.

Сърдечният инфаркт идва с много силна болка в сърдечната област и зад гръдната кост. Тя се излъчва към лявото рамо, плешката и лявата ръка, често към шията и долната челюст и по-рядко - към горната част на корема (коремна форма). Често болките, които имат променлив характер, се явяват нощем или призори. Страдащият е неспокоен, а при коремната форма може да се появят и повръщания. При поставяне на нитроглицерин под езика болката не преминава или се облекчава незначително. Често пациентът се оплаква от недостиг на въздух, който може да се определи като сърдечна астма. Към клиничната картина спадат и отпадналост, оригване, гадене, повръщане, подуване на корема, понякога и диария (коремна форма на инфаркт). Режещата болка в корема може да заблуди лекаря като израз на коремно заболяване. В други случаи болка може въобще да липсва, а да има само задух и евентуални смущения в сърдечния ритъм и пулса. Характерен симптом е пониженото артериално налягане, стигащо до колапс. Температурата може да се повиши.

Първото нещо, което трябва да се направи при силна, продължителна и стягаща (или режеща) болка в сърдечната област, е да повикате "Спешна помощ" или да позвъните на тел. 112. Болният трябва да вземе нитроглицерин под езика и да бъде поставен на легло. Задължително трябва да остане неподвижен, докато не бъде прегледан от лекар. При несигурни данни за настъпил инфаркт (наличност на част от описаните белези), болният трябва да бъде третиран като болен от инфаркт, за да не се излага на риск. Лечението се провежда в интензивно отделение на кардиологична клиника, където се прилагат инвазивни техники. След изписване от болницата е добре да бъде настанен в санаториум, за да провежда системна рехабилитация на сърцето. Леките физически упражнения, разходките и туризмът заемат основно място, но не се изключват и медикаментите.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана