Как да се предпазим от остеопорозата

Как да се предпазим от остеопорозата

След като навършат 50 години, две трети от жените изпитват недостиг на костна тъкан. Според специалистите това не е резултат от климакса, който всъщност само ускорява процеса. Освен това от остеопороза страдат и мъжете. Източниците на заболяването възникват още във вътреутробното развитие на плода. Ако по време на бременността майката не получава достатъчно калций, фосфор и другите необходими за организма до 25-30-годишна възраст човек трупа костна маса, а след това започва да я губи.

Затова, колкото повече маса натрупаме, толкова за по-дълго време ще ни стигне. Костите представляват склад за калций, а основните му потребители са нервните и мускулните тъкани. Ако от това костно депо не може постоянно да излиза толкова калций, колкото е нужен на организма, значи не му достига витамин D. А липсата на този витамин води до мускулна слабост и депресия. Именно заради недостига на калций болните от остеопороза не могат да се предпазят от счупване на някоя от костите.

На здравия възрастен човек са му необходими 1000 мг калций за денонощие. На децата, юношите и на бременните жени са потребни от 1200 до 1500 мг калций. За да се усвоява той правилно, на организма са му нужни витамините А, Е и особено витамин D. С вит. D трябва да се внимава, тъй като предозировката може да доведе до обратен ефект и в крайна сметка костите да станат по-чупливи. Тези състояния са редки, но са възможни.

Основните доставчици на калций в организма са млякото и киселомлечните продукти. Трябва обаче да се знае, че калцият в млякото не се усвоява добре от пациенти с хроничен хипоациден гастрит и с други хронично-възпалителни заболявания, като болестите на стомашно-чревния тракт и дисбактериозата.

В подобни случаи калцият може да се приема под формата на таблетки. Допълнителният прием е вариант и за бременни жени, които имат проблеми с костната система. А това впоследствие ще предпази и детето от остеопороза.

В заключение мога да кажа, че здравословният начин на живот, премереното физическо натоварване, всекидневните разходки и рационалното хранене могат до голяма степен да намалят риска от развитие на остеопороза.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана