Проблеми с гъбичкити и борбата с тях

Проблеми с гъбичкити и борбата с тях

Лятото е благоприятен сезон за дерматомикозите - инфекции по кожата, причинени от гъбички. В горещините човек се поти повече, а гъбичките обичат влагата и топлината, затова зачестяват през този сезон. Затворените мъжки обувки, в които краката се потят, и тесните и неудобни дамски, запарващите синтетични чорапи, а същои пренебрегването на личната хигиена често стават причина за гъбична инфекция по ходилата.

Гъбички можете да пипнете и от килима в хотела

Това е заразно заболяване, причинявано от гъбички дерматофити. То може да се пипне също и на басейна, в сауната, в недобре дезинфектираната вана, от шезлонга на плажа, при използването на чужда кърпа след морска баня и пр. И разбира се - при пряк контакт с поразен от микозата човек. За това лете носете леки, проветриви обувки, сандали или чехли. Не ходете боси в обществената къпалня, а винаги с джапанки (свои, не взети на заем!). Имайте предвид, че гъбички можете да пипнете и от килима в хотела. Покривайте шезлонгите на плажа и скамейките в сауната с чиста кърпа, никога не използвайте чужда. Инфекцията се развива предимно в кожните гънки, където има най-много влага - между пръститена краката, но и на ръцете, при слабините, в свивките на коленете, под мишниците, под гърдите на жената. Най-чести все пак са гъбичкитепо краката.

Гъбичките нападат иноктите

Проникването на инфекцията става през малки, незабележими ранички и пукнатинки по кожата на ходилата, причинени обикновено от неудобни обувки. Затова преглеждайте краката си и поставяйте лейкопласт върху разранените места. Поразената от гъбички кожа започва да сърби, да почервенява, да се лющи, понякога се появяват мехурчета. Още при първитесимптоми трябва да сеотиде на лекар. Ако не се вземат мерки, гъбичките могат да се разпрострат по петите и стъпалата. Те нападат иноктите, които стават неравни, жълти, бели или сиви, трошливи. Голяма част и от инфекциите по ноктите в нашата страна се причиняват от дерматофити.

Сигурната диагноза е лабораторна, трябва да се извърши посявка или микроскопско изследване за причинителите на микози. От правилната диагноза зависи и успехът на лечението. За ноктите то е продължително, защото растат бавно. Модерната терапия е с хапчета, които се взимат през устата. Много добре е, ако те се комбинират и с локално лечение на нокътя с подходящи препарати. Мазането с йод също помага, но трябва да се прави веднъж или два пъти седмично, без да се засяга кожата, защото изгаря. Най-добре е след намазване 2 пъти с йод да се постави и лак.

Може да хванете гъбички от басейн

Не добре хлорираният басейн крие известен риск от зараза с дрождеви гъбички - обикновеноот рода Кандида, които засягат гениталиите на жената и мъжа. Кандидозата е най-често срещаната инфекция на женското влагалище, 75% от жените поне веднъж в живота си имат такъв проблем. Заболяването се проявява предимно с парене, болка, бяло течение. Противно на битуващото мнение, то не се предава по полов път.

При изследване на повече от 8 хиляди материала на болни жени през последните години в нашата лаборатория можем да направим извода, че много често при проявите на кандидоза на влагалището има и друга инфекция на женската полова система (в 67%), която отключва и предразполага към микоза-та. Именно за това при лечение на вагинална кандидоза трябва да се търси квалифицирана микробиологична лаборатория, за да се изясни дали е налице и друга инфекция.

Когато се лекува рецидивираща кандидоза, трябва да се прави антибиограма на причинителите, така както се постъпва при бактериални инфекции. Лечението е със специални антибиотици, които атакуват само гъбичките. Ако съществува друга инфекция, то трябвада се провежда комбинирано лечение. Кандидоза може да се развие във влагалището и когато жената остане продължително време с мокър бански - влагата създава благоприятна среда за размножаване на гъбичките.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана